Menora na cetinjskom Balšića pazaru

Menora se osvjetljava u više od stotinu zemalja širom svijeta, a ove godine postavljena je u Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Baru, Ulcinju, Tivtu i na Cetinju

2561 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Prijestonica Cetinje
Foto: Prijestonica Cetinje

Na cetinjskom Balšića pazaru postavljena je Menora, u čast proslave Hanuke, jednog od najradosnijih jevrejskih praznika.

Praznik traje osam dana, a osvjetljavanje Menore svakog dana tokom praznika simbol je pobjede svjetlosti nad tamom.

Menora se osvjetljava u više od stotinu zemalja širom svijeta, a ove godine postavljena je u Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Baru, Ulcinju, Tivtu i na Cetinju, navode iz Prijestonice.

"Običaj postavljanja velikih Menora na javnim mjestima u vrijeme Hanuke u prijestonicama i glavnim gradovima širom svijeta je tradicija. U pitanju je poseban osmokraki svijećnjak sa još jednim pomoćnim krakom. Svijećnjak simbolizuje čudo koje se dogodilo, kada je po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u Hram, ulje za svijeće kojeg je bilo za samo jedan dan potrajalo čitavih osam dana. Hanuka je tako ostala praznik svjetla. Prve noći jevrejskog praznika pali se prva svjećica, a svake naredne po još jedna. Na taj način, posljednjeg dana praznika gore svih osam svjećica, simbolizujući osam dana i noći neprekidnog gorenja ulja", stoji u saopštenju.

Menora se na Cetinju po prvi put osvjetljava ove godine i na taj način se obilježava značajni jevrejski praznik, zaključuju iz lokalne samouprave.

Bonus video: