Formiran Radni tim za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu

Iz resora pravde kazali da je cilj otklanjanje sumnji građana u rad sudija i državnih tužilaca, te uspostavljanje vladavine prava

8169 pregleda 1 komentar(a)
Ministar pravde Marko Kovač, Foto: Vlada Crne Gore
Ministar pravde Marko Kovač, Foto: Vlada Crne Gore

Ministar pravde Marko Kovač donio je u srijedu, 21. decembra rješenje kojim je obrazovan Radni tim za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu.

Radni tim čine predstavnici Ministarstva pravde, Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužilaštva, Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta, Udruženja sudija, Udruženja državnih tužilaca, Skupštine i Vlade, te Kancelarije Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava i Agencije za sprečavanje korupcije, saopšteno je iz resora pravde.

Pojasnili su da je navedenim rješenjem određeno da, u cilju efikasnijeg obavljanja svojih aktivnosti, Radni tim može uključiti stručnjake za odgovarajuće oblasti ili zatražiti stručnu pomoć odgovarajućih međunarodnih organizacija i institucija.

Zadatak Radnog tima je da na sistemski i sveobuhvatan način izradi Analizu stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu, uz sagledavanje iskustava država u kojima je taj proces već primijenjen, a sve u cilju otklanjanja sumnji građana u rad sudija i državnih tužilaca, te uspostavljanja vladavine prava u Crnoj Gori, kazali su iz Ministarstva pravde.

"S obzirom na to da na prvi Javni poziv NVO za predlaganje kandidata za člana Radnog tima za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu nije bilo pristiglih prijava, Ministarstvo pravde je, u cilju uključivanja civilnog sektora u rad Radnog tima, odlučilo da objavi novi poziv. Drugi Javni poziv objavljen je na internet stranici Ministarstva pravde dana 21. decembra 2022. godine", navodi se u saoštenju.

Bonus video: