Đurović: Treba najviše voditi računa o mladima prilikom donošenja zakona i važnih odluka

Kazala je da Skupština trenutno sprovodi program stažiranja za 12 studenata

2564 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović poručila je da se o mladim ljudima najviše mora voditi računa prilikom donošenja zakona i važnih odluka.

Ona je danas uručila sertifikate učesnicima programa "Simulacija rada parlamenta", održanog u novembru ove godine.

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno sa je Đurović obraćajući se srednjoškolcima koji su učestvovali u programu istakla da su, u okviru tog projekta, dobili mogućnost da se neposredno upoznaju sa radom jedne od najvažnijih državnih institucija.

Dodala je i da su tokom projekta imali mogućnost da prođu kroz sve faze zakonodavnog procesa, uvide kako se usvajaju zakoni i drugi akti, aktivno učestvuju u svakoj fazi donošenja zakona, razmatraju predlog zakona u odboru, pripremaju amandmane na tekst, učestvuju u radu poslaničkih klubova, raspravi u plenumu i glasaju o predlogu zakona.

Pored zakonodavne i nadzorne uloge, najvažnija funkcija Skupštine je, kako je kazala, da uključi najširu moguću javnost u proces odlučivanja, a naročito mlade ljude, jer se o njima mora voditi najviše računa prilikom donošenja zakona i važnih odluka.

U tom smislu, podsjetila je i na Demokratske radionice "Barbara Pramer“, program namijenjen osnovcima, u okviru koga djeca, kroz formu radionica, stiču znanja o parlamentarnoj demokratiji, funkcionisanju Skupštine, donošenju i primjeni zakona i drugim temama iz oblasti građanskog obrazovanja.

Takođe, upoznala je, kako je saopšteno, prisutne da Skupština trenutno sprovodi program stažiranja za 12 studenata, odnosno studentkinja Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Đurović je naglasila da će ostati privržena edukativnoj misiji parlamenta i odlučna da vrata Skupštine Crne Gore i ubuduće budu otvorena za mlade ljude, te da će nastaviti da radi za njihovo dobro i ljepšu budućnost, uvjerena da je to najveći doprinos koji može da pruži društvu kao cjelini.

Ona je ohrabrila prisutne srednjoškolce da se školuju i usavršavaju svakodnevno kako bi u budućnosti pomogli svojoj zemlji, a naročito je podstakla djevojke da ulažu u svoje obrazovanje i da se trude da pobijede patrijarhalna nepisana pravila koja nas još uvijek sputavaju, te da daju doprinos da ostvarimo potpunu ravnopravnost u našem društvu.

Na kraju, Đurović je, kako navode, zamolila prisutne da lijepa iskustva koja su stekli u Skupštini Crne Gore prenesu svojim prijateljima i motivišu ih da se i oni naredne godine prijave za program "Simulacija rada parlamenta".

Bonus video: