Tražiće odgovornost Vesne Bratić?

Sve sudske odluke bilježe da se radi o nezakonitim rješenjima o razrješenju, odgovorili su “Vijestima” iz institucije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa. Institucija će pokrenuti postupak naknade štete nastale po budžet zbog tih nezakonitih aktivnosti bivšeg Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta

34425 pregleda 97 komentar(a)
Rješenja o razrješenjima nezakonita, Foto: Savo Prelević
Rješenja o razrješenjima nezakonita, Foto: Savo Prelević

Institucija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa pokrenuće postupak naknade štete koja je nastala po budžet zbog nezakonite smjene direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, a prema juče saopštenim podacima na sjednici Vlade Crne Gore, radi se o iznosu od oko 300.000 eura.

To je “Vijestima” potvrđeno iz institucije Zaštitnika i poručeno da će zbog toga utvrđivati odgovornost nadležnih.

Administracija bivšeg Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), na čelu sa tadašnjom ministarkom Vesnom Bratić, smijenila je u ljeto 2021. direktore većine vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

”Sve sudske odluke donesene u ovoj pravnoj stvari bilježe da se radi o nezakonitim rješenjima o razrješenju. U skladu sa svojim nadležnostima, zaštitnik će preduzeti dalje korake”, odgovorili su “Vijestima” iz institucije Zaštitnika.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o sudskim postupcima koji se vode pred sudovima u Crnoj Gori, povodom poništaja rješenja o razrješenju direktora obrazovno-vaspitnih ustanova.

MPNKS je u julu 2021, kazala je tokom sjednice državna sekretaraka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić Jelušić, razriješilo 187 direktora obrazovno-vaspitnih ustanova.

Prema njenim riječima, oko 150 njih je nakon toga podnijelo tužbi osnovnim sudovima, a trenutno se vodi 140 sudskih postupaka.

”Predmet sudskih postupaka je poništenje rješenja o razrješenju, kojim se direktori razrješavaju dužnosti jer ne izvršavaju radne zadatke, odnosno izvršili su povredu radnih obaveza, jer nijesu sazvali i konstituisali nove školske odbore, u skladu sa zakonskim izmjenama. U dosadašnjem toku postupka, više od 60 prvostepenih i 10 pravosnažnih, izvršnih presuda protiv države Crne Gore, imaju ishod sa ukupnim troškovima samog postupka od oko 50.000 eura”, kazala je Vukotić Jelušić.

Vukotić Jelušić
Vukotić Jelušićfoto: Printscreen YouTube

Prema njenim riječima, “eventualni troškovi izvršenja presuda mogu se procijeniti na oko 25.000 eura”.

”Činjenice jasno govore u prilog konstataciji da će šteta po budžet, po osnovu svih okončanih postupaka, dostići cifru od oko 300.000 eura. Zbog toga smo predložili da je neophodno da se u postojećim postupcima smanje troškovi postupaka na način što će se priznavati tužbeni zahtjevi u kojima teče parnica, a nastale troškove dobrovoljno isplaćivati na osnovu pravosnažnih presuda”, ističe Vukotić Jelušić.

60 je trenutno prvostepenih, a 10 pravosnažnih presuda, a troškovi postupka su oko 50.000 eura

Vlada je jučerašnjim zaključcima zadužila instituciju Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa da u postupcima koji se vode pred prvostepenim sudovima postupi “u skladu sa već uspostavljenom sudskom praksom u cilju racionalizacije predmetnih postupaka i smanjenja troškova, kada su u pitanju identična činjenična i pravna stanja, kao u već donesenim presudama”.

”Zadužuje se ministar prosvjete da iz budžetskih sredstava potrošačke jedinice Ministarstva prosvjete, izvrši isplatu troškova pravosnažnih sudskih presuda po osnovu poništaja rješenja o razrješenju direktora vaspitno-obrazovnih ustanova. Zadužuje se ministar prosvjete, da iz budžetskih sredstava potrošačke jedinice Ministarstva prosvjete, izvrši obračun i isplatu zadocnjele razlike u manje isplaćenim zaradama razriješenim direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova, od momenta donošenja rješenja o razrješenju do dospjelosti svake pojedinačne obaveze. Zadužuje se ministar prosvjete, da iz budžetskih sredstava potrošačke jedinice Ministarstva prosvjete, izvrši obračun i isplatu razlike u manje isplaćenim zaradama razriješenim direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova, za svaki mjesec dospjelosti obaveze, uz mjesečnu zaradu, do isteka mandata na koji su razriješeni direktori birani”, stoji u juče usvojenoj informaciji.

Bonus video: