Novi vidikovac sa pogledom na meandre

Radovi su završeni i sada se sa vidikovca pruža još bolji pogled na krivudavi tok Ćehotine

4958 pregleda 1 komentar(a)
Meandri Ćehotine, Foto: NVO Da zaživi selo
Meandri Ćehotine, Foto: NVO Da zaživi selo

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma finansiralo je izgradnju novog vidikovca sa pogledom na meandre Ćehotine.

Iz Nevladine organizacije “Da zaživi selo” je saopšteno da su radovi završeni i da se sa vidikovca pruža još bolji pogled na krivudavi tok Ćehotine.

Ranije je na desnoj obali rijeke postavljen još jedan vidikovac, sa koga se pruža predivan pogled na meandre, uklesane u stijene okolnih brda.

Impresivan prizor nikoga ne ostavlja ravnodušnim i ostaje u sjećanju svih koji posjete mjesto dugo skrivano od očiju javnosti. Do nazad par godina za njega su znali samo mještani okolnih sela i ribolovci.

Skriveni i raskošni predio opštine Pljevlja “otkrili” su aktivisti NVO “Da zaživi selo”, koji su, u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Pljevlja, promovisali i uredili vidikovac u selu Mataruge, 20 kilometara od grada, na putnom pravcu Pljevlja-Vrulja.

Na samom vidikovcu je postavljen hladnik sa stolom i klupama, kao i zaštitna ograda za bezbjedniji boravak posjetilaca. Sa vidikovca se pruža predivan pogled na meandre (krivudavi tok rijeke), koje je Ćehotina godinama urezivala kroz stjenovite predjele. Na samoj litici nalazi se krivi bor koji pogled čini ljepšim i potpunijim.

Za kratko vrijeme menadri Ćehotine postali su jedan od glavnih prirodnih turističkih ponuda grada. Direktor NVO “Da zaživi selo” Vaso Knežević kaže da su meandri postali vrlo popularni.

”Svakodnevno ovo mjesto posjeti velik broj izletnika. Mještani sela na početku su bili skeptični i nepovjerljivi, ali vremenom su uvidjeli da žive upravo pored velike turističke atrakcije i da sam dolazak turista na to mjesto mogu i da iskoriste i oni sami”, kazao je Knežević.

U međuvremenu, urađen je i prilazni makadamski put, sa velikim parkingom.

Vidikovac je uvršten u projekat “Sva čuda Crne Gore”.

Opština Pljevlja je početkom 2021. pokrenula proces zaštite gornjeg toga rijeke Ćehotine, gdje se nalaze i meandri Ćehotine u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, a na inicijativu grupe NVO. Predsjednik Opštine Rajko Kovačević nedavno je povukao sa dnevnog reda Skupštine opštine odluku o proglašenju gornjeg toka rijeke Ćehotine parkom prirode. Kovačević je naveo da odluku povlači zbog potrebe detaljnog sagledavanja šireg javnog interesa i mogućnosti razvoja drugih privrednih djelatnosti od značaja za lokalno stanovništvo i opštinu, kao i zbog potrebe za daljim sagledavanjem prostorno-planske dokumentacije za navedeno područje.

Bonus video: