Hanuka obilježena u Herceg Novom

Osvjetljavanje Hanuka Menore prvi je put u Herceg Novom organizovano na taj način, uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave i građana

2604 pregleda 1 komentar(a)
Osvjetljavanje Menore, Foto: Opština Herceg Novi
Osvjetljavanje Menore, Foto: Opština Herceg Novi

Jevrejski praznik svjetlosti obilježen u Herceg Novom

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i Vrhovni rabin Vjerske zajednice Jevreja u Crnoj Gori Ari Edelkopf juče su zajedno osvijetlili Menoru na platou ispred zgrade lokalne samouprave, u sklopu obilježavanja Hanuke - jevrejskog praznika slobode i svjetlosti.

Osvjetljavanje Hanuka Menore, odnosno Hanukije, prvi je put u Herceg Novom organizovano na taj način, uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave i građana, saopšteno je iz Opštine.

“Svjetlost Menore nam pokazuje da je naša snaga u jedinstvu. Nismo svi isti, ali svako od nas ima posebnu funkciju i misiju u životu. Svako od nas treba da svijetli i sija. Ove godine na Hanuku, naša zajednica je porasla za vrlo kratko vrijeme zbog užasnog rata. Mnogi su u Crnu Goru stigli iz Ukrajine i Rusije. Neka današnje osvjetljenje Menore bude posvećeno kraju ovog užasnog rata”, kazao je rabin Edelkopf, te zahvalio gradu Herceg Novom, Katiću i gradskim službama na saradnji.

Prema riječima Katića, bogato kulturno i istorijsko nasljeđe, te vjekovno njegovanje civilizacijskih tekovina, koje se "u velikoj mjeri ogledaju kroz toleranciju i slavljenje različitosti kao jednog od temelja moderne građanske crnogorske države", bili su argumenti da ova svečanost bude upriličena u Herceg Novom, što, ističe, tom gradu čini čast i zadovoljstvo.

“Danas još jednom, osvjetljavanjem Menore, pokazujemo da je Herceg Novi grad dobrote, slobode i otvorenosti, grad koji različitosti prihvata i pretvara ih u svoju snagu – onu koja će biti putokaz svima nama, a pogotovo mlađim generacijama, kako stvarati društvo međusobnog uvažavanja i razumijevanja, u kojem će svjetlost uvijek odnositi pobjedu nad tamom”, poručio je Katić.

Običaj postavljanja velikih Menora na javnim mjestima u vrijeme Hanuke u prijestonicama i glavnim gradovima širom svijeta je tradicija koju je otpočela globalna međunarodna organizacija Habad Lubavič (Chabad Lubavitch) predvođena rabinom Menahem Mendelj Šnersonom. Šefovi država, premijeri, gradonačelnici i drugi visoki zvaničnici po cijelom svijetu pridružuju se ceremoniji osvjetljavanja Menore za Hanuku, podsjećaju iz Opštine Herceg Novi.

Bonus video: