Radoičić: Opština Nikšić otvorena za sve sugestije i inicijative mladih

Opšti cilj projekta "Pokreni se čovječe" je da se poboljša nivo znanja, informisanosti i poznavanje koncepta i vrijednosti aktivnog učešća mladih u društvu sa akcentom na mlade Rome i Egipćane u Nikšiću

3117 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO CAREP
Foto: NVO CAREP

Kako bi mladima, prije svega iz romsko-egipćanske (RE) zajednice, što više približili volonterizam, ali i obavezu njihovog aktivizma u zajednici ukoliko žele da se izbore za bolje uslove, NVO Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP) iz Nikšića organizovala je okrugli sto pod nazivom “Aktiviraj se”.

“Okrugli sto je bila prilika da se mladima predstave benefiti aktivizma i volonterizma i da se u komunikaciji sa relevantnim lokalnim institucijama i organizacijama naprave preporuke za intenzivnije uključivanje mladih iz RE populacije u društveni život opštine Nikšić”, stoji u saopštenju CREP-a.

Na okruglom stolu su govorili Maja Radoičić iz opštinske Kancelarije za mlade, Goran Damjanović iz nikšićkog Crvenog krsta, Ana Milović Jasikovac iz Agencije za lokalnu demokratiju, Miloš Perović iz “Alfa centra” i Merljinda Beriša, volonterka i članica Omladinskog kluba CAREP.

program Aktiviraj se
foto: NVO CAREP

Maja Radoičić je govorila o preporukama za intenzivnije uključivanje mladih iz RE populacije u društveni život i u proces donošenja i istakla da je Opština Nikšić otvorena za sve sugestije i inicijative mladih.

Ana Milović Jasikovac je govorila o benefitima volontiranja, razlici između volonterizma i aktivizma i kako da mladi iskoriste programe i prilike koje im se pružaju.

Goran Damjanović je upoznao mlade sa Crvenim krstom i mogućnostima koje im ta organizacija pruža da pokažu humanost i pomognu zajednici, dok je Miloš Perović najavio niz projekata kojima će u fokusu biti mladi iz RE zajednice i skrenuo pažnju da treba iskoristiti fondove i znanje kako bi se što više mladih aktiviralo.

program Aktiviraj se
foto: NVO CAREP

“Opšti cilj projekta ‘Pokreni se čovječe’, u okviru koga je i održan okrugli sto je da se poboljša nivo znanja, informisanosti i poznavanje koncepta i vrijednosti aktivnog učešća mladih u društvu sa akcentom na mlade Rome i Egipćane u opštini Nikšić, a posebno u procesima donošenja odluka koje se tiču mladih”, kazala je Ivana Bojović, koordinatorka projekta.

Projekat “Pokreni se čovječe” se realizuje u okviru ReLOaD 2 programa koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj. U Crnoj Gori, ReLOaD2 program sprovodi se u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava, u okviru pet klastera opština, među kojima je "Zajedno Nikšić i Plužine“.

Bonus video: