U Nikšiću otvoren trodnevni Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda: Bogata ponuda mami sva čula posjetilaca

Sajam je otvoren u Sportskom centru, a na njemu je učešće uzelo preko 200 izlagača

9571 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Novogišnji sajam lokalnih proizvoda, koji se već devet godina organizuje u Nikšiću, dobra je prilika da proizvođači izlože svoje proizvode, ali i steknu nove kupce.

Zna to dobro Javorka Batrićević iz Trubjele, kraj Nikšića, koja nijedan Sajam nije propustila, pa tako ni ovaj koji je otvoren danas u Sportskom centru i trajaće do nedjelje, 25. decembra, a na kome je učešće uzelo preko 200 izlagača.

"Ovakvi sajmovi su jako bitni proizvođačima, jer je to mogućnost da predstavite građanima šta sve proizvodite, a tu je naravno i prodaja i sticanje novih kupaca. Smatram da koliko radite toliko i imate, kao i da ma selu imate veću mogućnost da dođete do novca, jer em što porodici obezbijedite hranu, em možete i da zaradite“, kaže Javorka.

Ona i suprug drže farmu od 120 koza, imaju dvije krave, voće, povrće, i već 11 godina njihovi proizvodi su prisutni na trpezama širom Crne Gore.

"Imamo razne vrste likera i rakije, domaći med, kozji sir sa 15 vrsta ukusa i sedam vrsta ukusa kravljeg sira, razne vrste salata, ajvar, kečap, sokove od paradajza“, dio su bogatog asortimana Batrićevića.

Za razliku od Javorke, Nikšićanka Vera Delić, prvi put je svoje rukotvorine odlučila da pokaže posjetiocima Sajma.

"Imam dovoljno toga što sam napravila i željela sam da se vidi da i mi u Nikšiću imamo nešto što je unikatno. Izložila sam kape francuzice, kapute, bluze sa etno detaljima, haljine, slike. Sve je ovo mojih ruku djelo“, kazala je Vera.

Sajam je prilika i da domaćini iz Sinjajevine, kako reče Mileva Gara Jovanović, pokažu šta sve to ta planina pruža i zbog čega je tako uporno brane.

"Sinjajevina ima sve što drugi nemaju i može da proizvede hranu da nahrani cijelu Crnu Goru. Mi smo donijeli sireve, mladi, stari, tvrdi i sir iz mješine, kao i skorup, mladi i iz mješine“, kazala je Jovanović. Osim domaće hrane, na Sajmu su i brojni proizvođači suvenira, umjetnina, kozmetike, novogodišnjih ukrasa i odjevnih predmeta, ali i čokolade.

Predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, kazao je da je Opština izlagačima omogućila da besplatno učestvuju na sajmu i obezbijedila im štandove, a sve u cilju promocije poljoprivrednih proizvoda, suvenira i ručnih radova kako bi se omogućila njihova veća dostupnost na tržištu.

Novogodišnji sajam Nikšić
foto: Svetlana Mandić

"Da je naš Sajam jedna dobra i uspješna tradicionalna priča govori i činjenica da nam je ove godine pristigao rekordan broj prijava – preko 200 izlagača je odlučilo da nam predstavi svoje proizvode“, kazao je Kovačević i posebno se zahvalio proizvođačima koji su došli iz drugih opština.

Podsjetio je da će i ove godine Novogodišnji sajam imati humanitarni karakter i izlagači će odvojiti dio svojih prehrambenih proizvoda za deset socijalno najugroženijih porodica u Nikšiću.

"U prethodnom periodu Opština je pružala punu podršku poljoprivrednim proizvođačima i seoskim domaćinstvima jer smaramo tu privrednu djelatnost veoma važnom za naš kraj. Poboljšali smo infrastrukturu na seoskim područjima, izdvojili smo određena sredstva za subvencije za mlijeko, osiguranja za stočarsku proizodnju, subvencije u biljnoj proizvodnji i brojne druge aktivnosti“, istakao je Kovačević otvarajući Sajam.

Obećao je da podrška Opštine neće izostati ni u narednom periodu.

Direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević kazao je da je resorno ministarstvo u ovoj godini izdvojilo značajna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvođačima i poručio da će ta pomoć u narednoj godini biti i veća. Pohvalio je Opštinu Nikšić koja je, kako je rekao, uvijek imala sluha za svoje proizvođače.

"Riječ je o opštini koja ima veliki potencijal za poljoprivrednu proizvodnju. Cilj resornog ministarstva je da naša poljoprivredna proizvodnja bude još veća i kvalitetnija, da razvijamo potencijale i u narednom periodu ćemo obezbijediti da imamo što veći broj proizvoda koji će biti spremni za tržište“, rekao je Cimbaljević.

Ovogodišnji partner Opštini Nikšić na Sajmu je Opština Herceg Novi, a predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović podsjetio je da su turističke organizacije (TO) te dvije opštine nedavno potpisale memorandum o saradnji i da je učešće novljanskih proizvođača na Sajmu proizvod te saradnje.

"Mislim da je ovaj Sajam značajan ne samo za Nikšić već i za čitavu Crnu Goru. Važno je da na ovaj način promovišemo lokalne proizvode, a posebno me raduje činjenica da su ovdje i izlagači iz Herceg Novog, pa ćete imati priliku da probate i proizvode iz našeg grada“, poručio je Otović.

Na otvaranju Sajma priređen je kulturno-zabavni program, a tako će biti sva tri dana, dok su najmlađi posjetioci imali priliku da se druže sa Djeda Mrazom.

Novogodišnji sajam Opština Nikšić i lokalna TO organizovali su uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Sportskog centra, a dugogodišnji sponzor je "Alter modus“.

Bonus video: