HRA: Očekujemo reakciju nadležnih zbog promovisanja lika Dragoljuba Draže Mihailovića na novogodišnjem bazaru u Nikšiću

Navode da promovisanje fašističke ideologije produbljuje podjele i podstiče mržnju

2071 pregleda 5 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) očekuje reakciju nadležnih zbog promovisanje lika i djela Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta četničkih snaga tokom Drugog svjetskog rata, na novogodišnjem bazaru u Nikšiću.

Ali dodaju da izražavaju zabrinutost zbog izostanka reakcije nadležnih vlasti.

"Crna Gora je multietnička zajednica. Veličanje četničkog vođe, koji je preko svojih komandanata rukovodio operacijom etničkog čišćenja muslimana posebno na prostoru Bijelog Polja, Pljevalja i okolnog područja, neposredno podstiče nacionalnu i vjersku mržnju prema Bošnjacima i Muslimanima, kojih prema posljednjem popisu u Crnoj Gori ima oko 74.000", navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava.

Dodaju da promovisanje takve ideologije vrijeđa i sve druge građane i građanke Crne Gore kojima je stalo do života u mirnodopskom građanskom društvu, u kome se poštuju ljudska prava svih.

Navode da promovisanje fašističke ideologije produbljuje podjele i podstiče mržnju, a to je zabranjeno i kažnjivo prema pravnom poretku Crne Gore, pa očekujemo reakciju nadležnih.

Ističu da Ustav Crne Gore zabranjuje svako izazivanje i podsticanje mržnje i netrpeljivosti.

Kako navode izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje je krivično djelo, a Zakon o javnom redu i miru propisuje i odgovarajuće prekršaje.

Podsjećaju da je još 2006. godine povučen iz prodaje cio tiraž beogradskog enigmatskog časopisa “Tri rubikon” zbog promocije lika Draže Mihajlovića.

Bonus video: