Izbrisane dnevnice i bolovanja, umanjene naknade

Novim GKU za zdravstvenu djelatnost ukinuta odredba po kojoj zaposleni u zdravstvu imaju pravo na naknadu zarade u iznosu od 100 odsto za maligna oboljenja. Sindikalci, međutim, poručuju da je zakon iznad ovog propisa

55947 pregleda 12 komentar(a)
Najveće nezadovoljstvo novim GKU zbog ukidanja kapitacija i usluga izabranim doktorima, Foto: Luka Zeković
Najveće nezadovoljstvo novim GKU zbog ukidanja kapitacija i usluga izabranim doktorima, Foto: Luka Zeković

Zdravstveni radnici koji obole od maligne bolesti prema novom Granskom kolektivnom ugovoru nemaju pravo na 100 odsto zarade, jer je ta odredba izbrisana.

Prethodnim GKU, poslodavac je bio u obavezi da isplaćuje zaposlenu naknadu zarade u iznosu od 100 odsto za maligna oboljenja. Novim propisom, definisano je samo da poslodavac isplaćuje 60 odsto zarade za prekid rada bez krivice zaposlenog, po 70 odsto iznosa zarade usljed čekanja na raspoređivanje na druge poslove i čekanje na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, kao i 80 odsto iznosa zarade od osnova za obračun naknade zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad do 60 dana.

U više udruženja i sindikata koje su “Vijesti” kontaktirale, smatraju da GKU ne može biti iznad zakona, bez obzira na brisanje odredbe o naknadi zarada zaposlenih koji su na bolovanju zbog malignih oboljenja. Podsjećaju da je iznad GKU Opšti kolektivni ugovor, Zakon o radu, ali i Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, naknada zarade za vrijeme bolovanja određuje se najmanje u visini od 70 odsto zarade, osim u slučajevima privremene spriječenosti za rad čiji je uzrok profesionalna bolest, povreda na radu, održavanje trudnoće, dobrovoljno davanje krvi, tkiva i organa, kada se obezbjeđuje u visini od 100 odsto zarade.

Refundacija u iznosu od 100 odsto zarade obezbjeđuje se i u slučaju malignih bolesti, hemofilije, cistične fibroze, epilepsije, multipla skleroze, mišićne distrofije, cerebralne paralize, paraplegije i kvadriplegije, sistemskih auto imunih bolesti, hronične bubrežne insuficijencije (dijaliza), HIV i karantinskih bolesti i psihoze. Naknada zarade u visini od 100 odsto obezbjeđuje se i

osiguranicima koji imaju urođeni nedostatak gornjih ili donjih ekstremiteta, kao i slijepim i gluvonijemim licima.

Novim GKU, koji su krajem prošlog mjeseca potpisali ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i predstavnici dva reprezentativna sindikata Mihailo Babović i Nebojša Radonjić, ukidaju se i dnevnice za službena putovanja, dok će ljekarima koji su na specijalizaciji u drugoj, udaljenijoj opštini, biti značajno umanjene naknade za odvojeni život.

Oni će, prema nekim tumačenjima, umjesto dosadašnjih 333 eura primati oko 110 kao naknadu za odvojeni život.

Zbog novog GKU, najviše negoduju izabrani ljekari u Crnoj Gori, jer je ukinuta odredba GKU koja se odnosi na kapitacije i usluge na primarnom nivou zdravstvene zaštite (svaka aktivnost mimo zakazanog pregleda), koja je na snazi bila 17 godina.

Izabrani doktori “Vijestima” su kazali da će doktorima medicine koji nemaju specijalizaciju decembarske plate biti i do 500 eura manje u odnosu na iznose koje su primali od jula do novembra.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Nebojša Radonjić “Vijestima” je juče kazao da su ljekari, izglasavanjem novog Zakona o zaradama u javnom sektoru u julu, izašli iz GKU za zdravstvenu djelatnost, koji se više na njih ne primjenjuje.

Pojasnio je da se na ljekare, u dijelu zarada, kako osnovnih tako i minulog staža, dopunskog rada i slično, primjenjuje Zakon o zaradama u javnom sektoru.

Prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru, doktori medicine imaju koeficijent za zarade 15,99, pa njihova osnovna plata, bez dodataka, iznosi oko 1.100 eura.

Sindikat DZ Podgorica protiv ukidanja kapitacija

Predsjednik Reprezentativne Sindikalne organizacije JZU Dom zdravlja Podgorica, Novak Praščević, “Vijestima” je juče kazao da je novi GKU donesen bez konsultacije zaposlenih sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

On je kazao da su protiv ukidanja kapitacija i usluga ljekarima u domovima zdravlja.

Tom sindikatu sporna je i odredba koja se tiče bolovanja, ali je pojasnio da je iznad GKU Opšti kolektivni ugovor i Zakon o radu, te da porodilje, onkološke bolesnike i druge kategorije svakako sljeduje naknada zarade u iznosu od 100 odsto zarade.

Upitan za ukidanje kapitacija i usluga, kazao je da izabrani doktori osim zakazanih pacijenata pregledaju i nerezidente, ogroman broj građana sa sjevera i juga, te pacijente koji nemaju termin, zbog čega je za njih sporno to što je ta odredba izbrisana iz GKU.

Novim GKU izabrana odredba po kojoj su ljekari na specijalizaciji u opštini udaljenijoj od 60 kilometara od mjesta prebivališta imali pravo na naknadu za odvojeni život u istom iznosu, kao i oni koji su na specijalizaciji van Crne Gore.

Bonus video: