U NP Durmitor odstrijelili divojarca

Direktor NVO Breznica, Milorad Mitrović, Vijestima je kazao da su čuvari dobara NP "Durmitor" na licu mjesta, pored odstrijeljenog divojarca, zatekli tri strane državljanke

30853 pregleda 36 komentar(a)
Foto: NVO Breznica
Foto: NVO Breznica

U srcu Nacionalnog parka "Durmitor", nedaleko od mjesta Tepca, jutros je odstrijeljena jedinka divojarca, u trećoj godini starosti, kazao je za Vijesti izvršni direktor NVO Breznica, Milorad Mitrović.

Iz Uprave policije Vijestima je nezvanično saopšteno da su iz NP "Durmitor" prijavili da je ispod Ćurevca ustrijeljena divokoza i da su pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Žabljak uzeli izjavu od nekoliko državljanki Rusije, koje su zatekli na toj lokaciji.

Mitrović je Vijestima kazao da su čuvari dobara NP "Durmitor" na licu mjesta, pored odstrijeljenog divojarca, zatekli tri strane državljanke, dok su dvojica krivolovaca koji su i počinili taj zločin uspjeli da pobjegnu .

"Nepristupačnim terenom - stijenama kanjona rijeke Tare, odnoseći sa sobom dvije snajperske puške sa sofisticiranom opremom za ubijanje, čime su i izvršili ovaj zločin. Rendžerska služba NVO 'Breznica' ranije je saznala da je ova grupa stranih državljana smještena u jednom od žabljačkih hotela i posljednjih mjeseci su ih i naši aktivisti, ali i mještani, viđali u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka sa oružjem, tj. dugim cijevima", rekao je Mitrović.

On ističe i da se sumnja da su dvojica bjegunaca - krivolovaca "bivši pripadnici određenih paravojnih struktura iz Ukrajine, koji su došli u Crnu Goru". "Nepoznanica je razlog njihovog dolaska, ali ono što sigurno znamo je to da je ova grupa stranih državljana u posjedu modernog naoružanja i opreme kojom vrše odstrijel zakonom zaštićene i ugrožene divljači (Durmitorske divokoze) čija je brojnost 'svedena' na biološki minimum. Posebno je zanimljivo, kako je moguće da su ovi ukrajinski državljani došli u posjed ovakvog oružja i opreme, poput specijalne opreme: noćnih optičkih nišana, opreme za noćni lov/termovizijama i slično. Postavlja se pitanje da li su ovi kriminalci to oružje i opremu unijeli u Crnu Goru ili su je nabavili ovdje, na koji način i od koga?", saopštio je Mitrović.

On je pozvao policiju i Osnovno državno tužilatvo u Pljevljima da javnosti odmah saopšte detalje o tom događaju:

"I da objave puna imena svih učesnika u ovom drskom i gnusnom ubijanju jedinke divojarca u zaštićenoj zoni nacionalnog parka. Takođe pozivamo Upravu policije da hitno javnosti i građanima saopšte da li se traga i da li su locirani, od zakona odbjegli ukrajinski državljani koji su u bjekstvu i ako je odgovor - 'Da', da javnosti i građanima saopšte rezultate te potrage. Ako to ne urade u roku od dvadest četiri sata, mi ćemo se javnosti i građanima obratiti sa ostalim detaljima i informacijama koje su u našem posjedu, sa punim imenima učesnika, ovog, po svim obilježjima terorističko kriminalnog akta", poručio je Mitrović.

Bonus video: