Kad privode, za nemoćne ne mare

Savjet za građansku kontrolu rada policije odgovorio na pritužbu građanke na postupanje prema licima sa invaliditetom i životinjama tokom primjene policijskih ovlaštenja MUP-u sugerisano definisanje protokola kojima bi se pomoglo policiji da postupa na dobrobit zajednice kojoj služi i koju štiti

32005 pregleda 6 komentar(a)
MUP da izradi dodatne protokole (ilustracija), Foto: Shutterstock
MUP da izradi dodatne protokole (ilustracija), Foto: Shutterstock

Službenici policije nisu postupili profesionalno jer nakon privođenja muškarca iz Podgorice iz njegovog stana, nisu provjerili da li unutra ima još nekoga, iako im je iz komšiluka sugerisano da su tamo njegova sestra koja ne može da brine o sebi i kućni ljubimac - pas.

To se, pored ostalog, navodi u zaključku Savjeta za građansku kontrolu rada policije, na pritužbu građanke D.K. iz Podgorice, na postupanje prema licima sa invaliditetom i životinjama tokom primjene policijskih ovlaštenja.

Iz Savjeta će, kako piše, od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tražiti da se definiše ili razradi protokol o postupanju službenika policije u sličnim situacijama.

Građanka D.K. se, kako se navodi, obratila Savjetu tokom proljeća prošle godine, kada je ukazala na događaj od 10. aprila 2021, tokom privođenja komšije, koji živi sa sestrom koja je osoba sa invaliditetom i kućnim ljubimcem.

Ona je, kako piše u zaključku, tokom privođenja zbog prijave za prijetnje vatrenim oružjem, službenicima policije ukazala na to da privedeno lice ima sestru o kojoj brine, da imaju i psa. Iz policije, međutim, na iznijete navode nisu reagovali, osim u dijelu koji se odnosio na psa.

”A jedan od njih je pritom obavijestio kolegu da je i ranije dolazio na intervenciju kod V, koji je mogao i na nju da puca, ukazavši joj da treba da brine o ljudima, a ne životinji”, piše u zaključku.

Iste večeri, piše u tom dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, D.K. je iskoristila poznanstvo u Upravi policije i zatražila intervenciju vezano za događaj, ponovila sumnje da je u stanu možda pas, ali i osoba sa mentalnim invaliditetom. Iz UP su joj rekli da je komšija ostavio stan otključan, a nju zamolili da kao komšinica uđe i provjeri je li pas u stanu.

”Postupila je molbi, i u komšijskom stanu zatekla psa... vidjela da ima vodu, ne i hranu, a u spavaćoj sobi zatekla je sestru komšije, koja je mirno sjedjela i gledala TV. O iznijetom je izvijestila poznanike u UP, i ponovila sumnju da bi sestra komšije u toku noći možda mogla da izađe iz stana”, piše u dokumentu.

U zaključnici obraćanja, dodaju iz Savjeta, građanka je istakla da njena pritužba ima za cilj utvrđivanje eventualnih propusta u postupanju službenika policije u odnosu na članove domaćinstva koje je privedeno, “posebno u odnosu prema licima sa mentalnim problemima, ali i kućnim ljubimcima”.

”Kao i uspostavljanje procedura i protokola za postupanje prema članovima domaćinstva lica koja se privode, a koja su određena kao staratelji lica sa intelektualnim smetnjama, osoba sa invaliditetom, sa mentalnim poremećajima, ali i kućnim ljubimcima privedenih”, navode iz Savjeta.

U konkretnom slučaju, cijenila je, dodaju iz Savjeta, da je UP trebala kontaktirati Centar za socijalni rad i Sklonište za napuštene životinje ili udruženja za zaštitu životinja.

”I da bi, u slučaju ljubimaca, trebalo definisati odgovornost institucija u daljem zbrinjavanju kako ljubimci ne bi padali na teret aktivista i udruženja”, piše u zaključku koje potpisuje predsjednik Savjeta Zoran Čelebić.

Savjet se, kako se navodi, obratio UP sa zahtjevom da ih informiše šta je učinjeno povodom već izdate preporuke o postupanju policijskih službenika prilikom hapšenja ili odvođenja na izdržavanje kazne građana sa kojima stanuju kućni ljubimci. Tražena je i informacija o tome da li postoji protokol o postupanju policijskih, ali i drugih službenika prema građanima koji imaju duševna oboljenja.

”Kako UP nije blagovremeno dostavila tražene informacije, Savjet je uputio više urgencija u ovom predmetu, u cilju pribavljanja informacije... Nažalost, ni nakon više urgencija, čestih neposrednih interesovanja u kabinetu direktora UP i zaista dugog čekanja da se UP izjasni, ne samo o ovom slučaju, nego i implementaciji ranije usvojene preporuke u vezi sa istom problematikom, Savjet je odlučio da obustavi postupanje po konkretnoj optužbi i podnositeljki uputi izvinjenje zbog ćutanja UP i neodgovornog odnosa direktora Zorana Brđanina, koji se odrazio i na ažurnost u radu samog Savjeta”.

”Savjet je ocijenio da postupanje policijskih službenika u konkretnom slučaju nije bilo profesionalno i odgovorno”, piše u zaključku.

Savjet je, kako se dodaje, odlučio i da (re)afirmiše raniju preporuku od 1. oktobra 2020, a koja je rezultat pritužbe NVO “Kuća životinja” o zbrinjavanju pasa čiji se vlasnici lišavaju slobode.

”Savjet je odlučio da sa ranijim i ovim predmetom upozna MUP kako bi se napokon uvažila problematika na koju ukazuju NVO i građani i pristupilo definisanju i/li razradi odgovarajućeg protokola i pomoglo policiji da postupa objektivno i zakonito i primarno na dobrobit zajednice kojoj služi i koju štiti”, navodi se u zaključku.

Policija da zbrine i životinje čiji se vlasnici lišavaju slobode

U odgovoru na pritužbu građanke D.K, iz Savjeta su podsjetili na raniju pritužbu NVO “Kuća životinja”, koja je ukazala na postupanje policije prilikom lišavanja slobode dvojice građana u Podgorici, kada su njihovi psi ostavljeni na ulici bez zaštite i brige.

Direktoru UP tada je preporučeno da kod Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove inicira donošenje posebnog protokola kojim bi se definisalo postupanje nadležnih službi, prvenstveno opštinskih, u slučajevima kada zbog profesionalne primjene policijskih ovlaštenja ili kada policija postupa po zahtjevu drugih državnih organa prema građanima koji su vlasnici životinja, a koji zbog primjene zakona ostaju lišeni odgovarajuće brige i zaštite.

”Protokol treba da uključi, ne samo kućne ljubimce, nego i domaće životinje u sklopu porodičnog gazdinstva. Protokolom se trebaju prepoznati situacije kada se vlasnik životinje privodi/lišava slobode zbog izvršenja nekog krivičnog djela, upućuje/odvodi na izdržavanje zatvorske kazne, prinudno dovodi na sud, upućuje u karantin ili je vlasnik životinje preminuo”, piše u ranijem zaključku Savjeta.

Dodaje se i da bi policijski službenik profesionalnim postupanjem, koji uključuje i inicirani protokol, prilikom primjene svojih ovlaštenja pozvao odgovarajuću/nadležnu službu i obavijestio o konkretnoj situaciji i zatražio njihovo postupanje u interesu zaštite dobrobiti životinja.

Bonus video: