Đurović: Spoj čovjeka i prirode najbolje možemo vidjeti u seoskom domaćinstvu

Prema riječima predsjednika Opštine Kolašin, “seoska naselja su jedan od najvećih potencijala za razvoj održivog turizma naše zemlje”

10282 pregleda 5 komentar(a)
Đurović i Martinović na kolašinskom Trgu boraca, Foto: Dragana Šćepanović
Đurović i Martinović na kolašinskom Trgu boraca, Foto: Dragana Šćepanović

Kampanja "Ruralno, održivo, domaćinski”, koju je organizovalo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, završena je danas, na kolašinskom Trgu boraca, sajmom poljoprivrednih proizvoda seoskih domaćinstava iz cijele Crne Gore i dodjelom nagrada njuspješnijima u seoskom turizmu.

Sajam su otvorili ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i predsjednik Opštine Kolašin, Vladimir Martinović.

Na putu daljeg prepoznavanja značaja turizma, kako je rekao ministar, posebna pažnja poklanja se značaju ruralnog turizma, odnosno, seoskim domaćinstvima.

“Prepoznajemo ljudski potencijal i snagu pojednica, koja do izražaja dolazi u njegovoj sprezi sa prirodom. Spoj čovjeka i prirode najbolje možemo vidjeti u seoskom domaćinstvu. Prepoznajući njihov potencijal, naše ministarstvo, kao i resorno ministarstvo poljoprivrede, u kontinuitetu, finansijski podržavaju razvojne projekte tog tipa. Time utičemo na poboljšanje životnog standarda stanovništva u ruralnom području, nastojeći ne samo da poboljšamo turističku ponudu, već i da očuvamo život mladih na selu”, rekao je Đurović.

Da ima uspjeha na tom putu, tvrdi on, pokazuje podatak da je u 2019. godini bilo registrovano 65 seoskih domaćinstava, dok ih je danas oko 240.

Crna Gora, ocijenio je Đurović, ima tendenciju da bude brendirana “ne samo kao destinacija "mora i sunca“ već i po svom ruralnom turizmu, avanturističkom, sportskom, planinarskom, zdravstvenom…”

“Naše opredjeljenje je da nastavimo da stimulišemo seoska domaćinstva, koja se bave pružanjem ugostiteljskih usluga u ruralnim područjima. Ideja je da i dalje širimo njihovu ponudu i radimo na jačanju kvaliteta. Želimo da seoski turizam postane jedan od pokretača ekonomskog rasta kroz otvaranje novih radnih mjesta i sprječavanje odlaska mladih sa sela, s uvjerenjem da razvijen seoski turizam u sprezi sa poljoprivredom kao rezultat daje zdravu i stabilnu ekonomiju”, poručio je ministar.

Prema riječima predsjednika Opštine Kolašin, “seoska naselja su jedan od najvećih potencijala za razvoj održivog turizma naše zemlje”.

Kako je kazao Martinović, proces evropskih integracija, sa svojim ciljem sigurnosti, zajedničkog tržišta i ruralnog razvoja zahtijevaće značajne promjene u poljoprivrednoj i ruralnoj politici.

“Uvođenje poljoprivredne politike Evropske unije pružiće mogućnost za inovativne pristupe prestrukturiranju postojeće poljoprivrede i ruralne ekonomije, uzimajući u obzir kulturni, društveno-ekonomski i kontekst životne sredine. Da bi ruralni turizam mogao da se razvija i postane okosnica održivog razvoja kako naše tako i svake druge opštine mora se imati u vidu vrijednost očuvane prirode za razvoj ruralnih područja, značaj autentičnosti prostora za razvoj ruralnog turizma, uloga lokalnog stanovništva u uređenju, izgledu i razvoju ruralnih destinacija, učešće lokalne zajednice u politici razvoja turističke destinacije ruralnog turizma”, rekao je on.

Podsjetio je da su prednost seoskog turizma mnogobrojne. Prema Martinovićevim riječima, taj održivi vid turizma “doprinosi održivom razvoju države, zaustavlja proces depopulacije sela, doprinosi razvoju organske poljoprivrede, čuva prirodno okruženje, povećava prihode seoskog stanovništva…”, Takođe i, kako je kazao, “ sprečava starenje sela, stvara mogućnost zapošljavanja, razvija infrasturkturu i što je najbitnije čuva selo”.

Dodijeljene nagrade najboljim u seoskom turizmu

Đurović i Martinović dodijelili su devet nagrada nagrada u tri kategorije: najbolje seosko domaćinstvo, najbolja seoska domaćica, najbolji mladi seoski domaćin- najbolja mlada seoska domaćica.

Najbolje seosko domaćinstvo je Kraljska koliba iz Andrijevice, drug mjesto osovojilo je domaćinstvo Kuća Kljajića iz Berana, a treće Vila Merak iz Gusinja. Nagrade u toj kategoriji osovjila su domaćinstva izgrađena u tradicionalnom i autentičnom stilu, koja odslikavaju kulturu i istorijsko nasljeđe tog područja i u kojima se pruža raznovrsna hrana, pića i napici iz pretežno sopstvene proizvodnje, kao i druge vrste dodatnih sadržaja i usluga.

Najbolja seoska domaćica je Velinka Pavićević sa Žabljaka. Drugo mjesto u toj kategoriji osvojila je Sanja Raković, a treća je pripalo Dajani Janketić.

Prvu nagradu u kategoriji mladi seoski domaćin osovjio je Radan Božović iz Berana. Drugo mjesto pripalo je Vladeta Ćulafić , dok je Aleksandar Miličić iz Nikšića osovjio treće mjesto u toj kategoriji.

Nagrađeni
Nagrađeni foto: Dragana Šćepanović

Nacionalana turistička organizacija pridružila se kampanji „Ruralno, održivo, domaćinski”, pa su dodjeljene i dodatne nagrade seoskom domaćinstvu Olive Queen iz Bara i Eco village Ćorić iz Mojkovca.

Sastavni dio danasšnje manifestacije bio je i koncert kolašinskog KUD- a Mijat Mašković i nastup grupe “Crveno i crno”.

Ministar Đurović posjetio je i skijalište 1600, na kojem je simbolično otvorena zimska turistička sezona.

Bonus video: