Podgorica: Za godinu formirano 312 skupština zgrada

“Privremeni upravnik je dužan da sazove sjednicu Skupštine etažnih vlasnika radi njenog konstituisanja, u roku od 15 dana od dana imenovanja. Privremeni upravnik se imenuje na vremenski period od tri mjeseca”, saopštili su iz PG biroa
320 pregleda 1 komentar(a)
Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.09.2017. 19:20h

Prema evidenciji Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj do 20. septembra ove godine u gradu je formirano 1.605 skupština stambenih zgrada.

Skupštinu etažnih vlasnika ranijih godina imalo je samo oko 30 odsto ulaza, ali taj se broj posljednjih godina povećava, tako da u 2017. preko 50 odsto ulaza ima organe upravljanja.

“U 2017. je formirano 312 skupština stambenih zgrada više u odnosu na januar 2016. godine. Tada su bile registrovane 1.293 skupštine stambenih zgrada”, saopšteno je “Vijestima” iz PG biroa.

Prema ranijim podacima, 2011. godine samo je 700 od 2.600 ulaza u Podgorici imalo organe upravljanja.

Zakonom o održavanju stambenih zgrada (ZOOSZ), kako su istakli, stambenom zgradom upravljaju vlasnici, koji su dužni da osnuju organe upravljanja, a ukoliko to ne urade imenuje se privremeni upravnik.

Pojasnili su da shodno članu 182 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima, kada stambena zgrada ima više posebnih ulaza ili lamela, mogu se obrazovati organi upravljanja za svaki ulaz ili lamelu posebno, što je većinom i slučaj.

“U toku ove godine, Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj je, u skladu članovima 189 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima i 22 Zakona o održavanju stambenih zgrada, imenovao Agenciju za stanovanje za privremenog upravnika u 12 ulaza stambenih zgrada”, naveli su iz PG biroa.

Kako su objasnili, prema Zakonu o svojinsko-pravnim odnosima i Zakonu o održavanju stambenih zgrada, ako etažni vlasnici nijesu osnovali organe upravljanja, nadležni iz lokalne uprave su dužni da imenuju, na zahtjev jednog ili više etažnih vlasnika ili po službenoj dužnosti, privremenog upravnika.

“Privremeni upravnik je dužan da sazove sjednicu Skupštine etažnih vlasnika radi njenog konstituisanja, u roku od 15 dana od dana imenovanja. Privremeni upravnik se imenuje na vremenski period od tri mjeseca”, saopštili su iz PG biroa.

Bonus video: