Vukota Vukotić dobitnik Godišnje nagrade bugarske Vojnoistorijske komisije

Nagrada je Vukotiću dodijeljena za doprinos istraživanju istorije Balkana i zbližavanju država i naroda regiona

2098 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Državna arhiva
Foto: Državna arhiva

Službenik Državnog arhiva, istoričar, Vukota Vukotić dobitnik je Godišnje nagrade Vojnoistorijske komisije, bugarske organizacije koja se bavi proučavanjem i popularizacijom vojne istorije.

Nagrada je, kako se navodi u saopštenju Državnog arhiva Crne Gore, Vukotiću dodijeljena za doprinos istraživanju istorije Balkana i zbližavanju država i naroda regiona.

Navode da je za tu nagradu Vukotić nominovan kao jedan od priređivača Zbornika dokumenata ‘’Izvještaji Mitra Bakića, crnogorskog poslanika u Carigradu 1885-1887’’, knjiga I, u izdanju Državnog arhiva, a priznanje mu je uručeno na svečanosti koja je upriličena 19. decembra u Oficirskom klubu u Sofiji.

Vukota Vukotič
foto: Državna arhiva

Dodaju da je komisija, pored Vukotića ove godine za nagrade nominovala brigadnog generala Stanimira Hristova, Snežanu Radoevu i Milenu Milotinovu.

"Dva dana kasnije, 21. decembra, u izložbenoj sali Državne Agencije “Arhivi” Republike Bugarske, održana je promocija zbornika dokumenata ‘’Izvještaji Mitra Bakića, crnogorskog poslanika u Carigradu 1885-1887’’, knjiga I, prvog ovogodišnjeg izdanja Državnog arhiva Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Na promociji su, kako je saopšteno, pored jednog od priređivača, Vukotića, govorili Marijana Stamova iz Bugarskog instituta za istoriju Balkana i antičke Trakije i Ivana Sapundžijev ispred Vojnoistorijske komisije.

Priređivači ovog zbornika dokumenata su, kako navode, službenici Državnog arhiva pok. Predrag Vukić, Vukota Vukotić i Srđan Pejović.

Bonus video: