Već odgovarali, neće ih dodatno kazniti

Na osnovu mišljenja Agencije, od januara do sredine decembra podnijete su 22 ostavke

1650 pregleda 0 komentar(a)
Foto: antikorupcija.me
Foto: antikorupcija.me

Agencija za sprečavanje korupcije dala je ove godine više od 200 mišljenja o postojanju sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija, koja su obavezujuća za javne funkcionere. Na osnovu njenih mišljenja, od januara do sredine decembra podnijete su 22 ostavke, saopšteno je na jučerašnjoj sjednici Savjeta Agencije.

Organi vlasti su povodom odluka Agencije, kojima je utvrđeno da su javni funkcioneri prekršili odredbe Zakona o sprečavanju korupcije, postupili u 39 predmeta.

Od toga je u tri predmeta od strane organa vlasti podnijet predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, u 13 je izrečena opomena, a u 18 je odluka proslijeđena nadležnom organu na dalju nadležnost. U dva predmeta je podnijeta tužba na odluku, a što je navedeno kao razlog za nepokretanje disciplinskog postupka.

”U tri predmeta se Vlada Crne Gore izjasnila da neće preduzimati radnje koje se odnose na postupak razrješenja, suspenzije ili izricanja disciplinske mjere, jer cijene da one nijesu adekvatne za učinjenu povredu zakona, dodatno ukazujući da su javni funkcioneri već odgovarali pred sudom za predmetni prekršaj”, navodi se u saopštenju poslije sjednice Savjeta.

Sa sjednice je poručeno da je Svjet, u cilju podizanja nivoa svijesti i znanja državnih službenika i budućih javnih funkcionera u oblasti borbe protiv korupcije, zatražio da se Upravi za ljudske resurse uputi inicijativa za unapređenje sadržaja literature za polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima, kao i da se prilikom testiranja koje se sprovodi po javnim oglasima i konkursima za prijem u radni odnos stavi veći akcenat na antikorupcijske mehanizme i prava i obaveze funkcionera.

Bonus video: