Jednakost je samo riječ, mizoginija raste

Tokom godine zabilježeno je više primjera verbalnog nasilja nad ženama, od uvredljivih komentara preko karikatura na kojima su prikazane nage i u potčinjenom položaju, do prijetnji smrću, a zbog neadekvatnog odgovora institucija, većina ih je prošla bez sankcije

17256 pregleda 11 komentar(a)
Žene sve češće izložene verbalnom i fizičkom nasilju (ilustracija), Foto: Shutterstock
Žene sve češće izložene verbalnom i fizičkom nasilju (ilustracija), Foto: Shutterstock

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je i ove godine po istoj matrici - sumorni podaci i deklarativno zalaganje najviših državnih zvaničnika za jednakost.

Funkcioneri poručuju da je nulti prag tolerancije prema nasilju jedino prihvatljiv, ali je, sudeći prema podacima, realnost potpuno drugačija.

Tako se u izvještaju međunarodne organizacije Amnesti internešenel ističe da je u Crnoj Gori govor mržnje u porastu, a da su etničke podjele i vjerska netolerancija produbljene.

Tokom godine zabilježeno je više primjera verbalnog nasilja nad ženama, od uvredljivih komentara preko karikatura na kojima su prikazane nage i u potčinjenom položaju, do prijetnji smrću, a zbog neadekvatnog odgovora institucija, većina ih je prošla bez sankcije.

Zbog toga ne čudi što rezultati upitnika Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) iz prošle godine pokazuju da se devet od 10 ispitanika na društvenim mrežama susretalo sa sadržajima kojim se napadaju ili omalovažavaju ministarke, poslanice, novinarke, aktivistkinje...

I rezultati istraživanja Vestminsterske fondacije i agencije Defacto, objavljeni takođe krajem 2021, pokazuju da žene nijesu zainteresovane za politiku, odnosno da preko dvije trećine njih (67 odsto) ne vidi sebe u politici, i ne doživalja sebe kao politički aktivne građanke.

Isto toliko žena je odgovorilo da ih ništa ne bi motivisalo da se uključe u politiku.

Takav odgovor ne čudi ako se uzme u obzir da aktuelnu, 43. Vladu Crne Gore u tehničkom mandatu, čini 15 muškaraca i svega tri žene.

Da tradicionalne i patrijarhalne vrijednosti nameću drugačiji način života žena, u kojem su isključeni istupi na javnoj sceni, pokazuju i podaci Agencije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), prema kojima su žene u Crnoj Gori 92 odsto više od muškaraca uključene u brigu o domaćinstvu.

Na čelnim mjestima političkih organizacija takođe su uglavnom muškarci, a njihov glas se mnogo više čuje i vrednuje.

Zato je, kako se navodi u istraživanju koje je sprovela organizacija Ženska politička mreža Skupštine Crne Gore i Kancelarija UNDP u Crnoj Gori, uticaj muškaraca u svim političkim partijama u najvećoj mjeri značajniji i oni su vladari političke scene.

Bonus video: