Nova svjetlost u staračkim očima

U Nikšiću, ali i u trinaest drugih opština u Crnoj Gori, od 2020. godine vrijedne geronto domaćice pomažu starijim, Kima Kolenović ističe da joj njena Goca život produžava...

26132 pregleda 4 komentar(a)
Ana, Kima i Goca, Foto: Svetlana Mandić
Ana, Kima i Goca, Foto: Svetlana Mandić

Svi žele da žive dugo, ali niko ne želi da bude starac, citat je Abrahama Linkolna. Kada već dođu u godine da moraju prvo sebi, a onda i ostalima priznati da je starost pokucala i na njihova vrata, lijepo je da imaju nekoga ko će im pomoći, s kim će progovoriti, podijeliti bol i tišinu.

U Nikšiću, ali i u trinaest drugih opština u Crnoj Gori, od 2020. godine vrijedne geronto domaćice koje angažuje Crveni krst, unose neku novu svjetlost u dom starijih sugrađana.

”One nama starima život produžavaju”, kaže Kima Kolenović iz Nikšića, žena izuzetno vedrog duha, koja vam za svega pola sata druženja uljepša dan.

A njoj dan uljepša njena Goca, Gospava Marojević, geronto domaćica koja je u njen život, ali i dom, ušla 2019. godine.

”Moja Goca sve radi - čisti po kući, pripazi me, prošeta sa mnom, drži me za ruku da ne padnem, otvori mi vrata od taksija i uzme me za ruku kao da sam joj majka. Mnogo volim što je ovako pametna, jer puno znači kada imam s kim pametnim da popričam, da mi da uput da i ja budem takva”, priča Kima dok očima punim ljubavi i zahvalnosti gleda u svoju Gocu.

Kičma muči, "pozitivna na jeziku"

Kima je rođena u Plavu 1938. godine, one godine kada je “Juso kuću pokrivao”.

”Pitala sam majku kada sam rođena. Rekla mi je: ‘Kad je Juso kuću pokrivao’. E đe nađe Jusa (smijeh). Onda mi je rekla da je Jusova kuća ispod pošte i da na njoj ima tabla kad se pravila, tako da ne mogu da zaboravim kad sam rođena”, sa vragolastim osmijehom priča Kima.

Tri godine pažnje i ljubavi: Kima i Goca
Tri godine pažnje i ljubavi: Kima i Goca foto: Svetlana Mandić

U Nikšić je došla prije šest decenija, a udovica je već 14 godina. Ima dvije udate kćerke i oženjenog sina i sa ponosom ističe kakvu djecu ima.

”Srećna sam majka kakvu djecu imam. A srećna sam i što Gocu imam. Znači mi puno i kao član porodice je. Odgovara mi u potpunosti i ništa kod nje ne bih mijenjala”.

Operisana je, ima okoštavanje kostiju, tkanje ćilima je “iskrivilo” kičmu, samo je, kaže, “pozitivna na jeziku”.

”Tata mi je 40 godina bio brico, a sva braća su frizeri. Ja sam tkala ćilime pa sam se iskrivila. Kada sam operisana bila sam nervozna i trebala mi je pomoć. Tada je Goca počela da dolazi. Bilo je to prije tri i po godine. Da sam u teškom stanju i da mi treba pomoć i van radnog vremena, imala bih slobode da je zovnem u pola noći”, priča osamdesetčetvorogodišnja Kima.

Ništa bez empatije

Gospava Goca Marojević već sedam godina radi kao geronto domaćica. Kad je počinjala da radi znala je da posao nije nimalo lak, ali i da morate dati sve od sebe da starijim sugrađanima pomognete, budete tu za njih.

”Rekla sam sebi - ili ću ovaj posao raditi kako treba, ili ga neću raditi. Ako ne voliš ovaj posao i ako nemaš empatiju, onda ga ne možeš ni raditi. Bude dana kada ti bude teško, kada ‘prodimiš’, ali kada ti oni otvore vrata, nasmiju se i kažu: ‘Blago meni’, sve prođe. Sva ljutnja i umor”, priča ona.

Goca obilazi devet korisnika, četvoro imaju po tri termina sedmično, a njih petoro po dva, sa njima ostaje sat i po-dva, a nekad i duže.

”Najveći problem je kad treba da odem u Dom zdravlja, da uzmem neki uput za korisnike, jer tamo ostanem pola dana. Imam korisnike od 79 do 103 godine. Drago mi je da imaju slobode da me zovnu kad god im trebam. Imam kćerku, studentkinju, koja mi nekad, u šali, kaže: ‘Molim te utišaj taj telefon, jer te sve babe Nikšića zovu’. A to je zato što imaju slobodu prema meni”, kaže Goca.

Puno znači posjeta i priča

Sekretarka Opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić, Ana Macanović, objašnjava da je Crveni krst Crne Gore sa projektom geronto domaćica počeo 1. marta 2020. godine, dok je prije toga bio u nadležnosti centara za socijalni rad, i da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja nosilac projekta.

”Trenutno imamo 16 geronto domaćica i oko 160 korisnika. Servis se pokazao odlično. Bukvalno svakodne dobijamo pozive od korisnika koji se zahvaljuju i nama i geronto domaćicama. Čak neki dođu do nas da nam se lično zahvale”, kaže Macanović.

Nju je, po povratku od Kime Kolenović, u kancelariji sačekalo iznenađenje. Na stolu su bile kese badema, lješnika, oraha i kafe. Donijela zahvalna bakica iz geronto programa.

”Obilaskom korisnika uvjerili smo se da je ovo nešto najsevapnije, najprioritetnije. Samo što geronto domaćice s njima posjede i popričaju, za njih je veliko”, kaže sekretarka nikšićkog Crvenog krsta.

Veliko, jer starost često sa sobom donosi samoću.

Bonus video: