Projekat puta za Markovine kasni već četiri godine

Mještani ne mogu da planiraju ni seoski vodovod čekajući odgovor kuda će tačno ići put, kažu da sumnjaju da su krivi loši međuljudski odnosi predstavnika projektanta i revidenta...

8249 pregleda 5 komentar(a)
Na ispunjeno obećanje čekaju od 2016: Okolina Čeva, Foto: Boris Pejovic
Na ispunjeno obećanje čekaju od 2016: Okolina Čeva, Foto: Boris Pejovic

Izrada glavnog projekta za dio regionalnog puta Danilovgrad - Čevo od Danilovgrada do Markovine, u dužini od 16 kilometara, ulazi u četvrtu godinu kašnjenja.

Prema ranijim planovima, rekonstrukcija puta je trebalo da bude završena krajem 2019. godine. Dodatni problem je što mjesni odbor ne može početi izgradnju lokalnog vodovoda i rješavanje pitanja vodosnabdijevanja jer se trasa puta i vodovoda poklapaju, odnosno moraju znati kuda će tačno ići put, što se definiše glavnim projektom, kako ga kasnije ne bi prekopavali i radili dupli posao.

Zbog čega kasni izrada projekta ili njegova revizija, nisu odgovorili “Vijestima” iz državne Uprave za saobraćaj kao investitora, ni iz “Preduzeće za građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja” kojima je posao izrade glavnog projekta dodijeljen još 2018. godine.

Revident na projektu je firma “Geotehnics, Projects & Consulting”, iz koje nisu odgovorili da li su dobili glavni projekat i ako jesu - zbog čega i dalje nije revidovan.

Upravi za saobraćaj urbanističko-tehnički uslovi za rekonstrukciju puta dostavljeni su još u aprilu 2017. godine, odnosno prije pet i po godina. Obećanja o samoj rekonstrukciji puta traju već sedam godina, od kada ga je u predizbornoj kampanji 2016. godine obišao tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Mještani koji su proteklih mjeseci ponovo obilazili institucije kako bi saznali zbog čega kasni projekat, kazali su “Vijestima da imaju osjećaj da je problem u ličnim odnosima jer sada u revidentu projekta rade oni koji su nekada radili u firmi koja je angažovana za izradu projekta.

U protekle dvije godine iz Uprave za saobraćaj su “Vijestima” saopštavali da izrada projektne dokumentacije kasni zbog epidemiološke situacije, same složenosti dionice regionalnog puta, usaglašavanja i uklapanja u plansku dokumentaciju (početna dionica puta), kao i zbog uklapanja postojećih objekata kako bi se izbjegla eksproprijacija i njihovo uklanjanje.

Iz Opštine Danilovgrad je u ljeto 2021. godine saopšteno da očekuju da glavni projekat za put bude završen do kraja te godine, ali da oni nemaju nadležnost nad projektom već državna Uprava za saobraćaj jer put ima regionalni karakter.

Projektnom dokumentacijom se, zbog potrebe poboljšanja saobraćajno-tehničkih karakteristika ovog regionalnog puta, predviđa totalna rekonstrukcija sa proširenjem na dvije trake od po tri metra.

DF traži trotoar i biciklističku stazu od 1,7 miliona eura

U kapitalnom budžetu za narednu godinu uvrštena je stavka izrada projekta za izgradnju trotoara i biciklističkih staza uz regionalni put R-23 Danilovgrad - Čevo, u iznosu od 10.000 eura. Grupa poslanika Demokratskog fronta zatražila je amandmanima da se ta stavka poveća na 1,7 miliona i da se trotoari i biciklistička staza izrade cijelom dužinom.

Međutim, i realizaciju ovog projketa morala bi da sačeka dok se konačno ne završi izrada glavnog projekta za rekonstrukciju puta.

Bonus video: