CRNVO: Predlogom zakona o budžetu grubo se krši Zakon o NVO

Apel nadležnima da se u zakonu o budžetu utvrdi zakoniti iznos tekućeg budžeta koji će biti opredijeljen za finansiranje projekata i programa NVO

2283 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) zatražio je da se zakonom o budžetu obezbijedi potpuna primjena Zakona o nevladinim organizacijama (NVO), u dijelu finansiranja projekata i programa u oblastima od javnog interesa. Iz CRNVO su, u dopisu premijeru Dritanu Abazoviću, ministru finansija Aleksandru Damjanoviću i predsjedniku Odbora za ekonomiju Dejanu Đuroviću, pozvali sve nadležne da se u zakonu o budžetu utvrdi zakoniti iznos tekućeg budžeta koji će biti opredijeljen za finansiranje projekata i programa NVO.

Oni su ukazali da se Predlogom zakona o budžetu grubo krši Zakon o NVO, u dijelu finansiranja.

Kako se navodi, Zakonom o NVO predviđeno je da država obezbjeđuje novac za finansiranje projekata i programa u oblastima od javnog interesa koje realizuju NVO, u iznosu od najmanje 0,3 odsto tekućeg godišnjeg budžeta.

"Predviđeno je da država obezbjeđuje i dodatnih 0,1 odsto za za finansiranje projekata i programa u oblasti zaštite osoba sa invaliditetom, kao i 0,1 odsto za kofinansiranje i međufinansiranje projekata i programa NVO, podržanih iz fondova Evropske unije", pojašnjava se u saopštenju.

Iz CRNVO su rekli da je Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu projektovan tekući budžet u iznosu od 1.262.489.660 eura, dok je za finansiranje projekta i programa NVO predviđeno 2.968.216 eura.

To je, kako su naveli, daleko ispod Zakonom utvrđenog minimuma.

„Zakonom o NVO predviđeno je da država obezbjeđuje novac za finansiranje projekata i programa u oblastima od javnog interesa koje realizuju NVO u ukupnom iznosu od 0,5 odsto tekućeg budžeta“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, to u odnosu na projektovani tekući budžet za narednu godinu treba da iznosi 6.312.448 eura.

Iz CRNVO su rekli da je kontinuirana podrška iz budžeta projektima i programima NVO jedan od najvažnijih aspekata unapređenja podsticajnog okruženja za njihovo djelovanje i mehanizam za unapređenje saradnje i jačanje međusobnog povjerenja.

Oni su kazali da se grubo kršenje Zakona o NVO, u dijelu finansiranja, dešava drugu godinu zaredom.

Iz CRNVO su naveli da je, imajući to u vidu, jasna tendencija nezakonitog uskraćivanja sredstava civilnom sektoru.

Prema njihovim riječima, uskraćivanje novca za NVO predstavlja kontinuirani proces urušavanja mehanizama koji treba da obezbijede kakvutakvu održivost NVO sektora iz javnih fondova.

„Pa se nastavlja slabiti pozicija NVO, čime se istovremeno nanosi šteta i onim građanima koji su korisnici brojnih servisa koje one pružaju“, naveli su iz CRNVO.

Oni su ocijenili da takav odnos jasno ukazuje da u Crnoj Gori nema političke volje da se NVO prihvate kao integralni dio crnogorskog društva i sistema.

„Zato se NVO pokušavaju finansijski iscrpiti i onemogućiti rad velikom broju NVO koje ne mogu, zbog ograničenih kapaciteta, da pristupe međunarodnim fondovima i koje se primarno finansiraju iz javnih sredstava“, kaže se u saopštenju.

Iz CRNVO su rekli da više od 20 godina svim vladama pokušavaju da ukažu da je novac koji se opredjeljuje za finansiranje projekata i programa NVO zapravo usmjeren na zadovoljavanje potreba ugroženih djelova stanovništva, za ostvarenje strateških planova koje donosi sama Vlada i ispunjenje obaveza uspostavljenih zakonima.

„Projektima NVO se doprinosi ostvarenju strateških planova Vlade u raznim oblastima, pa će umanjenjem javnih fondova dostupnih NVO biti ugrožena i realizacija strateških planova“, kaže se u saopštenju.

Zbog toga se, kako su rekli iz CRNVO, finansiranje projekata NVO ne može smatrati troškom, već investicijom u kvalitetniji život građana.

Bonus video: