Ministarstvo zdravlja: Klinika za mentalno zdravlje biće završena u predviđenom roku

Šćekić naveo da će u budućoj ustanovi biti obezbijeđeni savremeni uslovi za liječenje pacijenata sa mentalnim poteškoćama

3309 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Izgradnja Klinike za mentalno zdravlje teče planiranom dinamikom i potpuno je izvjesno da će biti završeni u predviđenom roku od 18 mjeseci, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić obišao je gradilišta buduće Klinike, čija je gradnja počela u julu.

Šćekić je obišao i radove na izgradnji Operativnog centra za vanredne situacije koji se gradi pri Institutu za javno zdravlje.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je Šćekić izrazio zadovoljstvo zbog ažurnosti svih učesnika u projektu izgradnje Klinike vrijednom preko 7, miliona eura, a koji se finansira iz kapitalnog budžeta.

"Drago mi je da mogu da posvjedočim da započeti projekat sada zaista dobija obrise buduće ustanove gdje će biti obezbijeđeni savremeni uslovi za liječenje pacijenata sa mentalnim poteškoćama, posebno imajući u vidu činjenicu u kakvim su nehumanim uslovima ljekari i pacijenti boravili u objektu , koji je smješten u parku pored dvorca Petrovića na Kruševcu", kazao je Šćekić.

On je podsjetio da će izgradnjm Klinike prvi put biti obezbijeđeno i odjeljenje za dječju i adolescentnu psihijatriju gjde će biti moguća hospitalizacija maloljetnih lica, koja do sada upućivana u inostranstvo.

Iz Ministarstva zdravlja je navedeno da izgradnja Javno zdravstvenog operativnog centra za vanredne situacije (PHEOC) ima za cilj jačanje kapaciteta Instituta za efikasan odgovor na javno-zdravstvene potrebe za sva buduće epidemije zaraznih bolesti u državi.

Klinika za mentalno zdravlje
foto: Ministarstvo zdravlja

U okviru ovog centra, koji je vrijedan preko tri miliona eura i finansira se iz sredstava Evropske unije postojaće i unaprijeđeni IT sistem za prikupljanje i upravljanje podacima u kriznim situacijama.

Bonus video: