Kotor će prvi početi sa primjenom mirkoplana za rutinsku imunizaciju

"Dovoljno da se jedno dijete zarazi i da se poslije kratkog vremena može proglasiti epidemija iz razloga što je virus morbila najaktivniji u smislu prenosivosti", kazao je direktor Instituta za javno zdravlje

1603 pregleda 0 komentar(a)
Sjednica štaba, Foto: Kabinet predsjednika Opštine Kotor
Sjednica štaba, Foto: Kabinet predsjednika Opštine Kotor

Na Konstitutivnoj sjednici Opštinskog štaba za rutinsku imunizaciju djece u Kotoru saopšteno je da je stanje u Crnoj Gori alarmantno jer je stopa imunizacije djece izuzetno niska, a da bi se spriječili pojavu epidemije ta stopa treba da bude minimum 95 odsto.

Kako se navodi u saopštenju Kabinet predsjednika Opštine Kotor, štab je formiran sa ciljem povećanja broja vakcinisane djece, posebno MMR vakcinom.

"Kotor će prvi početi sa primjenom mikroplana kojim će se preduzeti aktivnosti na upoznavanju roditelja maloljetne djece, koji su korisnici javnih ustanova predškolskog i osnovnog obrazovanja, o značaju i mogućnostima rutinske imunizacije, navodi se u saopštenju.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić je istakao da žarište u Crnoj Gori trenutno ne postoji, "ali je dovoljno da se jedno dijete zarazi i da se poslije kratkog vremena može proglasiti epidemija iz razloga što je virus morbila najaktivniji u smislu prenosivosti".

Da, "nije pitanje hoće li biti epidemije, već kada", kazao je direktor Doma zdravlja Kotor, Igor Kumburović.

On naglašava da je stopa vakcinacije djece u Kotoru svim vrstama vakcina iznad državnog prosjeka, ali se kako kaže, "treba raditi na jačanju svijesti pojedinaca o štetnim posljedicama koje nevakcinisanje djece na vrijeme može imati kako po zdravlje djeteta, tako i po zdravlje zajednice".

Prisutnima se obratio i predsjednik Opštine Vladimir Jokić kazavši da su resusri Opštine na raspolaganju kada je u pitanju vakcinacija djece.

"Ono što mogu reći je da će 2023. godina biti godina rutinske imunizacije za našu djecu", istakao je Jokić.

Današnjoj sjednici su osim Galića, Jokića, Kumburovića prisustvovali i šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović, načelnik odjeljenja za imunoprofilaksu, pripremu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u Institutu za javno zdravlje Adis Martinović i konsultant Regionalne kancelarije SZO Vladan Šaponjić, zaključuje je se u saopštenju.

Bonus video: