Omogućiti bolji pristup resursima, a oporavak učiniti vidljivijim

"Trening je pokazao da postoji volja za unaprjeđenjem stanja u ovoj oblasti, a multidisciplinarni timovi su prvi korak ka stvaranju inkluzivnih gradova za oporavak", kazao je izvršni direktor NVO "Preporod"

3624 pregleda 0 komentar(a)
Bulajić, Foto: Svetlana Mandić
Bulajić, Foto: Svetlana Mandić

Neophodno je kreirati sisteme brige orijentisane ka oporavku osoba zavisnih od psihoaktivnih supstanci, omogućiti bolji pristup resursima u zajednicama, a oporavak učiniti vidljiviljim i slaviti ga.

To je zaključak treninga koji je NVO "Preporod" iz Nikšića organizovala za članove multidisciplinarnih timova za spriječavanje zloupotrebe droga za Podgoricu, Nikšić, Bar i Cetinje.

Cilj treninga, prema riječima izvršnog direktora "Preporoda", Jovana Bulajića, bio je bolje uvezivanje i produbljivanje saradnje između multidisciplinarnih timova koji su formirani u protekle dvije godine.

"Trening je pokazao da postoji volja za unaprjeđenjem stanja u ovoj oblasti, a multidisciplinarni timovi su prvi korak ka stvaranju inkluzivnih gradova za oporavak. Inkluzivni gradovi za oporavak su usmjereni ka proslavljanju oporavka i stvaranju šire mreže podrške pojedincima koji su u oporavku", rekao je Bulajić.

Trening je vodila Mulka Nišić, doktorantkinja Derbi Univerziteta iz Velika Britanija, dok su putem online platformi govorili profesor Dejvid Best, sa Lids Triniti Univerziteta, prvi profesor oporavka od zavisnosti u svijetu i tvorac koncepta inkluzivnih gradova, i Šarlot Kolman, nacionalna koordinatorka za pitanje droga u Beligiji i profesorica politike droga i kriminologije na Gent Univerzitetu.

"U toku treninga učesnici su radili na mapiranju i prepoznavanju dostupnih resursa u zajednicama koji mogu pomoći osobama u oporavku. Dostupni resursi u zajednicama predstavljaju kapital za oporavak, zbog čega je pristup tim resursima ključan. Poseban segment je posvećen i utvrđivanju potreba svojih zajednica, odnosno onoga što nedostaje u zajednicima i mogućim rešenjima", navodi se u saopštenju "Preporoda".

Na treningu su učestvovali predstavnici/ce Ministarstva zdravlja, Uprave policije, domova zdravlja, Zavoda za zapošljavnje, centara za socijalni rad, Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti, institucije Ombudsman i SOS centar iz Nikšića.

Multidisciplinarni timovi za sprečavanje zloupotrebe droga formirani su u sklopu projekta "Biram oporavak" koji Preporod sprovodi u partnerstvu sa Svjetskom federacijom za borbu protiv droga (WFAD) i organizacijama "Proslavi oporavak" iz Bosne i Hercegovine i "Izlazak" iz Srbije.

Bonus video: