Prava: Poslanici će morati da objasne samohranim roditeljima zašto nisu htjeli da im pomognu

Samohrani roditelji ne treba da budu "prepušteni sami sebi u borbi za opstanak", poručili su iz Prave Crne Gore

3168 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Skupština na jučerašnjoj sjednici nije prihvatila predlog Prave Crne Gore da se uvede dodatak za samohrane roditelje. Iz te partije su kazali da parlament "nije prepoznao značaj" uvođenja dodatka, iako su amandmani prihvaćeni na Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje i na Zakonodavnom odboru.

"Usvajanjem predloženih amandmana Prave Crne Gore na navedenim odborima je iz stručnog ugla potvrđena njihova opravdanost i zakonska utemeljenost. Na plenarnoj sjednici Skupštine Crne Gore se na žalost samo šest poslanika parlamentarne većine odlučilo za podršku ovim amandmanima, dok su se ostali poslanici uzdržali od podrške samohranim roditeljima", saopšteno je iz Prave.

Iz te partije su zahvalili poslanicima koji su podržali njihov predlog, rekavši da će ostali "morati da objasne samohranim roditeljima zašto nisu htjeli da im pomognu".

"Nastavićemo da se zalažemo za poboljšanje materijalnog stanja svih materijalno ugroženih građana Crne Gore, među kojima su brojni samohrani roditelji, jer se mnogi od njih nalaze u jako teškoj materijalnoj situaciji i prinuđeni su da se sami bore za svoj i opstanak svoje djece. Na primjer, u postojećim uslovima rasta cijena mnogi samohrani roditelji imaju problem da obezbijede neophodna sredstva za preživljavanje za sebe i svoju djecu, tako da često nisu u mogućnosti da redovno plaćaju račune za struju, vodu i slično; koji se tako gomilaju dok im se struja, voda i slično ne isključe. Djeca u jednoroditeljskim porodicama su posebno ugrožena, jer se nalaze u povećanom riziku od siromaštva", dodaju iz Prave.

Samohrani roditelji, dodaju, ne treba da budu "prepušteni sami sebi u borbi za opstanak".

"Država mora pokazati brigu o svim svojim građanima, naročito o onima koji su materijalno ugroženi, tako da se mora obezbijediti odgovarajuća pomoć i samohranim roditeljima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: