Pokrenute procedure za nabavku potrebnih medicinskih aparata

Iz Ministarstva su kazali da će, nabavkom opreme za angio sale, bolnice u Beranama i Kotoru, koje su pokrenule tenderske procedure, postati centri za invazivnu hemodinamsku obradu kardiovaskularnih bolesnika i time stvoriti uslove za razvoj savremene kardiologije na sjeveru i jugu Crne Gore

3848 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U sedam zdravstvenih ustanova, kojima je raspoređeno i uplaćeno pet miliona eura iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), pokrenute su procedure za nabavku potrebnih medicinskih aparata.

Iz Ministarstva zdravlja su podsjetili da je na osnovu Odluke Vlade o raspodjeli sredstava NKT-a, opštim bolnicama (OB) u Beranama i Kotoru, za kupovinu angio sale i mamografa opredijeljeno po 1.294.700 eura.

Kako su naveli, OB Bar je, za magnetnu rezonancu i drugu nedostajuću opremu, uplaćeno 758.809 eura, dok je OB Bijelo Polje dodijeljeno 259.640 eura, Specijalnoj bolnici Risan 325.246,25 eura, a Domu zdravlja Cetinje 330 hiljade eura, namijenjene za rekonstrukciju objekta.

Iz Ministarstva su naveli da je Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), opredijeljeno ukupno 644.937 eura.

“I to za video endoskopski stub sa 4K monitorom, 60.516 eura, za komoru za citostatike, softver sa licencama za doktore 463 hiljada eura i za neonatalni skrining 121.421 eura”, precizirali su iz Ministarstva.

Oni su istakli da je novac namjenski i prema prioritetima podijeljen zdravstvenim ustanovama s ciljem da građani što prije osjete benefite njihove primjene.

Ti benefiti, kako su rekli iz Ministarstva, ogledaće se u dostupnijoj zdravstvenoj zaštiti, jer će veoma složene i sofisticirane dijagnostičke procedure uskoro moći da urade mnogo brže i jednostavnije, u svom mjestu stanovanja.

Iz Ministarstva su kazali da će, nabavkom opreme za angio sale, bolnice u Beranama i Kotoru, koje su pokrenule tenderske procedure, postati centri za invazivnu hemodinamsku obradu kardiovaskularnih bolesnika i time stvoriti uslove za razvoj savremene kardiologije na sjeveru i jugu Crne Gore.

“U velikoj mjeri smanjiće se upućivanje kardioloških pacijenata iz sjevernih i južnih opština u Angio centar KCCG, koji je do sada bio jedina ustanova u kojoj su se obaljale ove procedure”, dodali su iz Ministarstva.

Oni su rekli da je OB Berane završila i proceduru za nabavku savremenog mamografa, a ovih dana očekuje se potpisivanje ugovora sa dobavljačem, dok je kotorska bolnica objavila tender za nabavku ovog dijagnostičkog aparata.

“S obzirom na to da je mamografija primarni skrining test u prevenciji karcinoma dojke, ovaj program proširiće se na cijelu državu”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su naveli da im je krajnji cilj da se što više žena uključi u skrining, kako bi se ta maligna bolest otkrila u ranoj fazi, kada je uspješnost liječenja značajno veća.

Kako su istakli, nabavkom magnetne rezonance za OB Bar, smanjiće se upućivanje pacijenata u KCCG, a i ostala nedostajuća oprema, koja će biti kupljena od sredstava NKT-a unaprijediće rad i pružanje usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Iz Ministarstva su rekli da je nabavka za pomenutu medicinsku opremu u toku, i precizirali da će tenderi biti raspisani do kraja ove nedelje.

Navodi se da je tender za nabavku digitalnog RTG za Opštu bolnicu Bijelo Polje završen i da je u toku procedura oko pripreme potpisivanja ugovora, kao i postupak za nabavku sanitetskog vozila.

“RTG digitalni aparat, kroz NKT sredstva dobiće i Specijalna bolnica u Risnu zbog specifičnosti pacijenata koji se liječe u ovoj ustanovi”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, pored RTG aparata, ta bolnica dobiće i novi, savremeni reanimobil, neophodan s obzirom na svakodnevne potrebe za transport teških pacijenata vozilo je ustanovi neophodno.

Ta ustanova je, kako su rekli iz Ministarstva, ušla u proceduru nabavke medicinske opreme, pa je objavljen tender za RTG aparat, dok je izrada tenderske dokumentacije za nabavku reanimobila u toku.

Bonus video: