Ispituju ponašanje šefice Službe za reviziju

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula postupak utvrđivanja da li je Jela Mrdak povrijedila zakon time što nije prijavila prihode i imovinu

23546 pregleda 15 komentar(a)
Jela Mrdak, Foto: Opština Tivat
Jela Mrdak, Foto: Opština Tivat

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je postupak utvrđivanja da li je rukovoditeljka Službe za unutrašnju reviziju (SUR) Opštine Tivat Jela Mrdak (DPS) povrijedila Zakon o sprečavanju korupcije time što kao javna funkcionerka nije prijavila prihode i imovinu.

To je potvrđeno “Vijestima” iz Agencije na čijem je čelu Jelena Perović, uz napomenu da postupaju po prijavi građana koja je podnesena protiv Mrdak.

”Agencija za sprečavanje korupcije je, postupajući po prijavi, pokrenula postupak za utvrđivanje da li je javna funkcionerka Jela Mrdak prekršila odredbe Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na obavezu dostavljanja tačnih i potpunih podataka u izvještaju o prihodima i imovini. Postupak je u toku, a o njegovom ishodu javnost će biti blagovremeno obaviještena”, saopšteno je iz Agencije.

”Vijesti” su nedavno objavile tekst o tome da je Mrdak ugovore o pružanju usluga interne revizije koje je Opština potpisala 2017. i 2018. godine sa opštinama Mojkovac i Kolašin, javnosti predstavila kao “zaradu” koju SUR Opštine Tivat navodno donosi toj lokalnoj upravi i njenom budžetu. Međutim, ti ugovori Tivtu nisu donijeli nikakvu finansijsku korist, već je naprotiv od njih profitirala jedino rukovoditeljka SUR-a Jela Mrdak, jer je novac od pruženih usluga umjesto u gradskom budžetu Tivta završio na njenom računu.

Dokumentacija i analitičke kartice o isplatama iz budžeta Opštine Kolašin do kojih su “Vijesti” došle po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, pokazuju da je ugovor lokalnih uprava Tivta i Kolašina naknadno neobjašnjivo mijenjan tako što Kolašinci umjesto u budžet grada Tivta, novac za usluge koji im je pružila tivatska SUR uplaćuju direktno Mrdakovoj. Tako je Opština Tivat od tog aranžmana do danas dobila samo 300 eura, dok je Mrdak lično inkasirala ukupno 2.800 eura. Od toga međutim, rukovoditeljka SUR Tivat kao javna funkcionerka ASK-u nije prijavila uplate od ukupno 1.100 eura koje je dobila od revizorskih i konsultantskih usluga pruženih Kolašinu 2020. Što se ugovora sa Mojkovcem tiče, po kome je Opština Tivat do sada trebalo da prihoduje ukupno preko 15.000 eura, do danas zvanično, lokalna kasa Opštine za koju Mrdak radi, od tog aranžmana nije primila ni centa, iako je makar u 2017. bilo revizija rađenih za Mojkovčane.

Iz ASK nisu odgovorili na pitanje šta su konkretno do sada preduzeli protiv Mrdak zbog prikrivanja ovih prihoda. Nije konkretno odgovoreno ni na pitanje što je preduzeto za moguće dodatno kršenje Zakona o sprečavanu korupcije, jer ona u imovinskim kartonima nije prijavila promjenu imovine u iznosu većem od 5.000 eura, vezano za njen stan površine 47 metara kvadratnih u Podgorici koji je Mrdak imala u vlasništvu, ali ga od 2019. više ne prijavljuje u imovinskim kartonima. Iako ona zvanično, u evidenciji Uprave za nekretnine na sebe trenutno nema upisanu nijednu nekretninu, Mrdak u imovinskim kartonima nije navela uvećanje gotovine ili stanja na svojim računima proporcionalno eventualnoj prodaji stana kojeg je do 2019. imala u Podgorici.

Mrdak nije željela da za “Vijesti” odgovori zašto je Sporazum opština Tivat i Kolašin iz januara 2018. deset mjeseci kasnije mijenjan na štetu Opštine u kojoj je zaposlena, a u njenu ličnu imovinsku korist. Nije odgovorila ni na pitanje zašto dio tako ostvarenih ličnih prihoda nije prijavila u imovinskim kartonima, kao ni na pitanja u vezi sudbine stana u Podgorici i prihoda koje je možda ostvarila njegovom eventualnom prodajom.

Kršenjem Zakona o sprečavanju korupcije i neprijavljivanjem prihoda, Mrdak je prekršila i Etički kodeks unutrašnjih revizora Crne Gore, odnosno narušila princip integriteta koji je jedan od ključnih za revizore, jer bez ispoštovanog načela integriteta revizor sebe automatski diskredituje kao nekog koga treba da kontroliše i doprinosi poštovanju zakona i propisa kod drugih subjekata koji su predmet revizija koje on obavlja.

Opština Tivat je SUR osnovala decembra 2015. godine kada je u taj grad iz Bijelog Polja došla diplomirana ekonomistkinja Jela Mrdak (DPS). Nju je tadašnjoj tivatskoj gradonačelnici Snežani Matijević (DPS) doveo i preporučio tadašnji politički direktor DPS-a Tarzan Milošević koji je prethodno godinama, kao bjelopoljski gradonačelnik veoma blisko sarađivao sa Mrdakovom koja je godinama bila savjetnica u njegovom kabinetu, a potom i rukovoditeljka SUR Opštine Bijelo Polje. Bez obzira na to što je u Tivtu avgusta 2020. DPS izgubio izbore, a na vlast došla koalicija triju građanskih listi, nova gradska uprava predvođena gradonačelnikom Željkom Komnenovićem (NP), Mrdakovu nije smijenila. Komnenović je u decembru 2020. Mrdakovu ponovno imenovao i za menadžerku integriteta Opštine Tivat, odakle ju je prethodno smijenio Siniša Kusovac. Zanimljivo je da u najnovijem Planu integriteta Opštine Tivat, koji je 2021. urađen pod rukovodstvom Mrdakove, postoje registrovani i pobrojani rizici, procjene i mjere za reagovanje na rizike za neetičko i nezakonito postupanje u radu svih opštinskih organa i službi, samo ih nema za Službu unutrašnje revizije Opštine Tivat čija je rukovoditeljka.

Bonus video: