Ministarstvo prosvjete: Vojinović nije učestvovao u odlučivanju o dodjeli nagrade "Oktoih"

"Prigovor koji se saopštava za 'netransparentnost procesa dodjele nagrade' nije osnovan, jer nagrada 'Oktoih' nije dodijeljena tajno već na osnovu javnog konkursa"

3373 pregleda 2 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ministarstvo prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministar prosvjete Miomir Vojinović nije učestvovao u odlučivanju o dodjeli nagrade "Oktoih", niti je na to imao pravo, već je to uradio žiri, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

"Prigovor koji se saopštava za 'netransparentnost procesa dodjele nagrade' nije osnovan, jer nagrada 'Oktoih' nije dodijeljena tajno već na osnovu javnog konkursa, a žiri je o svom radu i odlukama obavijestio javnost putem medija i preko sajta Ministarstva prosvjete", dodaju u saopštenju.

Ranije je šest kandidata od ukupno deset prijavljenih koji nisu dobili prestižnu nagradu u oblasti obrazovanja "Oktoih" obratilo su zbog sumnji u regularnost izbora dobitnika za 2022. godinu. Između ostalog, oni su na odgovornost pozvali i Vojinovića, za kojeg kažu da je imenovao žiri.

Iz Minstarstva prosvjete dodaju da je taj resor u skladu sa članom 46 Zakona o državnim nagradama imenovao žiri za dodjelu nagrade "Oktoih".

"Dodjela nagrade vrši se na osnovu javnog konkursa koji raspisuje Ministarstvo prosvjete i traje 30 dana. Odluku o dodjeli nagrade 'Oktoih' donio je žiri u skladu sa članom 7 ovog Zakona i javno objavio da će nagrada biti uručena 17. januara 2023. godine", dodaju iz Vojinovićevog resora.

Zaključuju da će Vojinović povodom zahtjeva kandidata koji nisu dobili nagradu od žirija zatražiti informaciju o postupku dodjele nagrade "Oktoih" za 2022. godinu.

Bonus video: