Koalicija TA-GB: Ograđujemo se od dijeljenja 13. plate u Opštini Tivat

"Ovako neodgovornim načinom ponašanja dio rukovodstva Opštine Tivat nastavio je praksu prethodne DPS-SD-HGI lokalne uprave koristeći sličnu matricu prizemnog populističkog ponašanja"

6310 pregleda 8 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković

Koaliciona lista "Tivatska akcija i grupa birača Goran Božović – časno i odgovorno za bolji Tivat" (TA-GB) oštro je danas protestovala zbog odluke, kako su naveli, "dijela rukovodstva Opštine Tivat" da svim službenicima Opštine isplati isplati duplu varijabilu u ukupnom iznosu u visini jedne prosječne zarade.

Predsjednik Opštine Željko Komnenović (Narod pobjeđuje) donio je 23. decembra "Odluku o isplati varijabilnog dijela zarade zaposlenima u Opštini Tivat za 2022. godinu" kojom je definisano da se svim zaposlenma u lokalnoj uptravi tog grada isplati varijabila u visini od po pola prosječne plate u Crnoj Gori i to za dva posljednja kvartala ove godine, što znači da će svi službenici preko redovne zarade za mjesec decembar, dobiti i još jednu – 13. platu u visini prosječne zarada u Crnoj Gori.

Prema posljedenjim podacima Monstata, prosječna zarada u Crnoj Gori u oktobru je iznosila 720 eura. U obrazloženju ove odluke Komnenović se pozvao na zakonske mogućnosti za dodjelu varijabila zaposlenima u javnom sektoru i lokalne propise stim u vezi, koji omogućavaju da se na taj način nagrade zaposleni "na osnovu izuzetnih rezutata i kvaliteta rada, kao i posebnog doprinosa u ostvarivanju programskih ciljeva Opštine, posebnog doprinosa unapređenju procesa rada, odnosno službe, posebne efikasnosti u radu i povećanog obima posla".

"Uprkos situaciji i problemima pred kojima se našla Optina Tivat, zaposleni su svojim kvalitetnim radom i zalaganjem, uspjeli postići maksimalne rezultate. Zaposleni su i pored povećanog obima posla, svojom efikasnošću i radom, doprinijeli ostvarivanju i unapređenju ciljeva Opštine, te se sam proces rada nesmetano obavljao", piše u obrazloženju odluke Komnenovića.

Iz kolaicije TA-GB koja nakon vanrendih izbora koji su održani 23. oktobra, sa Komnenovićevom koalicijom "Da zapečatimo", DF-om, Krtoljskom listom i Bokeškim forumom tvori novi vladajući saziv u Tivtu, odluku o isplati duple varijabile svim zaposlenima u Opštini ocijenili su kao "genijalni plan" dijela rukovodstva Opštine Tivat da isplate tzv. trinaestu platu, želeći da glume popularne menadžere uspješne visokoprofitne kompanije.

"Pri tom, ovi funkcioneri Opštine Tivat zaboravljaju jednu 'sitnicu' – zaboravljaju, naime, u kojoj instituciji rade i kakva je priroda te institucije. To će reći da su isti za ovu priliku smetnuli s uma da upravljaju novcem svih građana Tivta - novcem koji se skuplja oporezivanjem tih građana – i da im je, od strane tih istih građana koje oporezuju, dat mandat da savjesno i odgovorno troše zajednički novac u najboljem interesu cjelokupne zajednice. Ta populistička 'novogodišnja kalenda' zaposlenima u Opštini Tivat koštaće građane Tivta oko 80 (osamdeset) hiljada eura, iako je svima zaposlenima u Opštini Tivat već ranije isplaćena zimnica u iznosu od 180 eura", naveli su iz kolaicije TA-GB.

Istikli su da oni nisu "a priori protiv toga da se određenim službenicima Opštine Tivat - onima koji su to svojim radom, trudom i zalaganjem zaista zaslužili (a takvih je, nažalost, malo) - rješenjem uz adekvatno obrazloženje isplati varijabila".

"Ali smo čvrsto i nepokolebljivo protiv uravnilovke, demagoških poteza i teške nepravde koja se ovakvim - grubo neetičnim- načinom isplate varijabile (i to ne jedne, nego dvije) učinila svim građanima Tivta, kao i onim službenicima koji su tu vrstu nagrade zaista zaslužili. Ovako neodgovornim načinom ponašanja dio rukovodstva Opštine Tivat nastavio je praksu prethodne DPS-SD-HGI lokalne uprave koristeći sličnu matricu prizemnog populističkog ponašanja. Protiv ovakve nečasne prakse i nepravde godinama smo se beskompromisno borili kad su ih sprovodili DPS i njegovi politički privjesci, pa ih nećemo otćutati ni sad kad ih, na našu veliku žalost, sprovode neki s kojima smo (bili) u koaliciji i za koje smo mislili da su raskinuli sa tim štetnim praksama dodvoravanja", poručili su iz koalicije TA-GB.

Naglašavaju da je njihov cilj "makar za nijansu pravednije i uređenije društvo i uljuđeniji Tivat" ali da ih "ovaj i slični razočaravajući potezi" udaljavaju od njega.

"Ovaj gest utoliko je porazniji zato što su Odluku o tzv. trinaestoj plati službenicima i namještenicima Opštine Tivat donijeli ljudi koji su se u predizbornoj kampanji – i ove i 2020. godine – deklarativno zalagali za definitivni raskid sa takvim štetnim praksama. No, o tome sud neka donesu njihovi glasači. Naše je da se eksplicitno ogradimo od ovakvih i sličnih praksi, koje ćemo i ubuduće, ako ih bude, žestoko kritikovati i boriti se protiv istih", zaključili su iz koalicije TA-GB.

Bonus video: