Realizovan konkurs za dodjelu subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila

Visina subvencije za kupovinu električnih vozila iznosila je 5.000, a hibridnih 2.500 eura

2167 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond) uspješno je realizovao Javni konkurs za dodjelu subvencija fizičkim licima, privrednicima i preduzetnicima za kupovinu električnih i hibridnih vozila (kategorije L, M1 i N1).

Visina subvencije za kupovinu električnih vozila u ovom javnom konkursu iznosila je 5.000, a hibridnih 2.500 eura. Maksimalni iznos subvencije koju je korisnik mogao ostvariti za nabavku električnih vozila iz kategorije L iznosila je 20 odsto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 1.500 eura, navodi se u saopštenju.

Eko-fond je bio u mogućnosti da privrednim subjektima i preduzetnicima dodijeli sredstva za kupovinu najviše dva vozila po korisniku, a fizičkim licima za kupovinu jednog vozila.

"Ovo je treći uspješno realizovani javni konkurs kojim Eko-fond sufinansira kupovinu električnih i hibridnih vozila, a sve u cilju ispunjenja strateških mjera i politika u borbi protiv klimatskih promjena podsticanjem nabavke održivih transportnih rješenja i e-mobilnosti", saopštili su iz fonda.

Kazali su da i u narednom periodu planiraju usmjeriti značajnu finansijsku podršku na promovisanje i podsticanje nabavke održivih transportnih rješenja, ali i da povećaju iznos podsticajnih sredstava u vidu subvencija i prošire kategorije vozila na koje se subvencija odnosi, u cilju bržeg ozelenjavanja voznog parka u privatnom i javnom sektoru.

Bonus video: