"Kandidati nezadovoljni odlukom Žirija za dodjelu nagrade "Oktoih" mogu zahtijevati uvid u cjelokupnu dokumentaciju"

Žiri za dodjelu nagrade "Oktoih" poručio je da ponosom može da konstatuju da su nagradu dobili najbolji kandidati od predloženih jer su vrednovanjem svih kriterijuma ostvarili najveći broj bodova

6492 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Ministarstva prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete
Zgrada Ministarstva prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete

Povodom obraćanja kandidata koji nijesu dobili državnu nagradu "Oktoih“ za 2022. godinu Žiri za dodjelu nagrade saopštili su da svi kandidati koji su nezadovoljni odlukom Žirija mogu u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama zahtijevati uvid u cjelokupnu dokumentaciju kandidata koji su predloženi, kao i Zapisnik sa sjednica Žirija i akte koje je donio Žiri.

Oni, kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvjete, sa ponosom mogu da konstatuju da su nagradu "Oktoih“ za 2022. godinu dobili najbolji kandidati od predloženih jer su vrednovanjem svih kriterijuma ostvarili najveći broj bodova.

Osim toga ti kandidati su, kako dodaju, poznati i prepoznati ne samo u svojim ustanovama već i široj društvenoj zajednici i dali su neizmjeran doprinos u unapređivanju i afirmaciji obrazovno-vaspitne djelatnosti i uzvišene profesije prosvjetnog radnika.

Navode da je Ministarstvo prosvjete imenovalo Žiri za dodjelu državne nagrade "Oktoih“ u skladu sa članom 46 Zakona o državnim nagradama.

Poručuju da izmjenom Pravilnika o bližem načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za dodjelu državne nagrade "Oktoih“, nijesu mijenjane odredbe postojećeg Pravilnika koje se odnose na uslove, postupak, način i kriterijume za dodjelu nagrade već su samo upodobljeni rokovi koji su prethodno bili utvrđeni za dodjelu državne nagrade „Oktoih“.

Nakon toga, kako dodaju, Ministarstvo prosvjete raspisalo je Javni konkurs za dodjelu državne nagrade „Oktoih“, koji je trajao 30 dana.

Na navedeni konkurs prijavilo se, kako su saopštili, 12 pojedinaca i pravnih lica, i to: jedna ustanova visokog obrazovanja, jedna osnovna škola, 10 pojedinaca od čega dva nastavnika s ustanova visokog obrazovanja i osam nastavnika osnovnih i srednjih škola.

"Na prvoj sjednici Žiri je usvojio novi Poslovnik o radu Žirija kojim je postojeći Poslovnik izmijenjen u dijelu odredbi koje se odnose na eventualni sukob interesa prilikom donošenja odluke o dodjeli Državne nagrade „Oktoih“, u skladu sa preporukama Agencije za sprječavanje korupcije. Žiri je jednoglasno odlučio da, radi potpune objektivnosti i nezavisnosti u postupku odlučivanja o dodjeli Nagrade, učini korak dalje u odnosu na preporuke Agencije", navodi se u saopštenju.

Zbog mogućih sukoba interesa izuzimaju se , kako navode, iz postupka glasanja članovi Žirija koji su organ rukovođenja ustanove koja je predložena za nagradu ili nastavnik zaposlen u toj ustanovi, koji su predsjednik ili član organa upravljanja ustanove koja je predložena za nagradu ili nastavnik zaposlen u toj ustanovi ili ako su u srodstvu sa predloženim kandidatom po pravoj liniji bez obzira na srodstvo, pobočnoj liniji zaključno sa trećim stepenom, tazbinski srodnik zaključno sa drugim stepenom.

Osim toga predsjednik i svi članovi Žirija potpisali su, kako je poručeno, Izjavu o nepostojanju sukoba interesa kojim se onemogućava kompromitacija objektivnosti i nepristrasnost u postupku donošenja odluke.

Na istoj sjednici Žiri je, kako je saopšteno, evidentirao sve kandidate i utvrdio listu prijedloga za dodjelu Nagrade i istu objavio na sajtu Ministarstva prosvjete i putem medija u cilju unapređenja transparentnosti postupka.

U postupku odlučivanja o dodjeli Nagrade u cjelosti je, kako ističu, ispoštovan Pravilnik o bližem načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za dodjelu Državne nagrade „Oktoih“ i Poslovnik o radu Žirija.

Navedenim Pravilnikom do detalja su, kako dodaju, propisani kriterijumi koji se vrednuju u postupku dodjele Nagrade, kao i bodovi koji se dodjeljuju za svaki kriterijum pojedinačno. To znači da u postupku vrednovanja nije moglo doći do proizvoljnog bodovanja, odnosno dodjele Nagrade.

"Prilikom donošenja odluke za kandidatkinju Svetlanu Varagić, nastavnicu hemije u JU Gimnazija „Slobodan Škerović“, Podgorica, izuzet je iz postupka glasanja član Žirija Marko Spaić, koji je zapošljen u istoj ustanovi. Prilikom donošenja odluke za kandidatkinju Milicu Vojinović, nastavnicu ekonomske grupe predmete u JU Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“, Podgorica, iz postupka glasanja izuzeti su predsjednik Žirija prof. dr Milivoje Radović i član Mijajlo Đurić, jer su članovi Školskog odbora vaspitno-obrazovne ustanove u kojoj je kandidatkinja zapošljena, dok su se prilikom glasanja za kandidata Martina Ćalasana, iz postupka glasanja izuzeti predsjednik Žirija prof. dr Milivoje Radović i član prof. dr Božidar Popović iako nijesu s iste univerzitetske jedinice, ali pripadaju istom Univerzitetu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: