Ruglo u srcu Starog grada to više neće biti

Ruinirana zgrada sa koje otpada malter, prepuna raznog otpada, sa polomljenin prozorima, biće data Turističkoj organizaciji Budve na deceniju upravljanja, a koja će objekat renovirati

13929 pregleda 2 komentar(a)
Unutrašnjost zgrade, Foto: Vuk Lajović
Unutrašnjost zgrade, Foto: Vuk Lajović

Jednu od najatraktivnijih zgrada u srcu Starog grada, o kojoj se godinama ne vodi briga, te je tako prepuštena zubu vremena, a u kojoj se nalaze kancelarije Mjesne zajednice Stari grad, Opština Budva dodijeliće na upravljanje Turističkoj organizaciji Budve.

To je odluka koju je pripremio Sekretarijat za zaštitu imovine, a koja je uvrštena u dnevni red današnjeg skupštinskog zasjedanja i o kojoj će svoj sud dati odbornički saziv lokalnog parlamenta.

Kako piše u odluci u koju su “Vijesti” imale uvid, zgrada će biti dodijeljena na korišćenje i upravljanje TO Budve na deset godina.

”Na sjednici SO Budva zakazanoj za četvrtak Sekretarijat za zaštitu imovine je pripremio odluku o davanju na upravljanje i korišćenje poslovne zgrade Turističkoj organizaciji Budve. TO Budve će preuzeti upravljanje zgradom u Starom gradu u kojoj se nalazi Mjesna zajednica i Info punkt TOB-a”, kazao je “Vijestima” sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

Kako je pojasnio, obaveza TO Budve će biti da u potpunosti adaptira, rekonstruiše i stavi u funkciju tu zgradu.

”Zgrada se nalazi u glavnoj ulici, na reprezentativnom mjestu, a koja sada predstavlja opasnost i po život i po zdravlje ljudi kao i deponiju za mobilijar ugostiteljskih objekata, na šta su ovaj sekretarijat i Mjesna zajednica mnogo puta upozoravali. Na moju ličnu žalost, iako je stavka projektovanja i rekonstrukcije bila u svim budžetima od 2018. do 2022. godine, do sada nijedan ekser nije zakucan u zgradu. Postoji dobra volja i finansijska sredstva da ovaj posao obavi TO Budve, a da joj se zauzvrat zgrada ustupi isključivo za njene potrebe, na period od 10 godina”, naglasio je Zenović.

Prema njegovim riječima, namjera je da se preostali prostor ustupi na korišćenje Mjesnoj zajednici, Školi za osnovno muzičko obrazovanje, Gradskoj muzici Budve i drugim ustanovama obrazovanja i kulture.

Oštećeni zidovi, malter koji pada, gomile smeća i raznog otpada, izmet od pacova i ostalih životinja po namještaju, polomljeni prozori, stari pokvareni kompjuter, polomljeni kancelarijski sto, neupotrebljiv toalet, prizor je na koji su tada naišli članovi novoizobranog Savjeta MZ, kada su ušli u zgradauu Starom gradu, koja je u vlasništvu Opštine Budva.

”Dočekao nas je Černobil, pravo rasulo. Dvospratna zgrada, gdje se nalaze kancelarije MMZ je u kritičnom stanju. Pitamo se da li je moguće da se u ovakvom stanju nalazi jedna od najtraktivnijih zgrada u srcu Staroga grada. Smeće niko mjesecima nije uklonio, oštećene su elektroinstalacije. Ne znamo ni šta je iza vrata na prvom spratu, zatvorena su, a tu je amfiteatar”, upozorili su ranije članovi Savjeta.

Bonus video: