Moralne podrške ne fali, ali novac ne daju

Održivost Defendologija centra jedinog servisa za pomoć djeci koja se bave prosjačenjem doveden u pitanje

5485 pregleda 0 komentar(a)
Kroz Centar prošlo preko 500 djece, Foto: Svetlana Mandić
Kroz Centar prošlo preko 500 djece, Foto: Svetlana Mandić

Zovu ih djeca ulice - naziv koji možda najbolje oslikava njihovo stanje. Da nije Defendologija centra iz Nikšića o njima bi, nažalost, računa “vodila” samo ulica. On je jedini centar takve vrste u Crnoj Gori koji godinama pokušava da djecu skloni s ulice, da zaustavi prosjačenje, a roditeljima budu podrška. Kako sada stvari stoje njegov opstanak je doveden u pitanje, iako će zaposleni dati sve od sebe da djeci koja prosjače ili su u riziku da to postanu i dalje budu jedini sigurni dom.

”Centar radi od 2017. godine i najveću podršku sve ove godine imamo od međunarodnih partnera, kancelarije Save the children iz Sarajeva. Oni će nas i naredne godine pomoći sa 30.000 eura, ali mi sa tim novcem ne možemo ništa. Naši projekti nijesu prošli na konkursu koja su raspisala ministarstva. Izgleda da su tehnikalije važnije od prakse i rada, što nas je i dovelo u ovaj položaj. Ne nas, nego čitav sistem socijalne i dječije zaštite. Svi su odlično upoznati ko smo i kako radimo, hvale naš rad i hrabre nas da tako nastavimo, ali mi od hvale ne možemo da funkcionišemo”, rekla je direktorica Defendologija centra Jelena Milić.

Ne boli je što novac nijesu dobili, nego što će zbog nedostatka sredstava morati da zatvore vrata djeci koja Centar smatraju jedinom sigurnom kućom.

”Da nema njih, sve bi se završilo kao prije. Ja ovdje dolazim tri godine i ne mogu da zamislim dan bez Centra”, kazao je jedan od korisnika.

”Tu sam zaštićena, sigurna. Ovdje rade ljudi koji me vole. Kad dođemo u Centar, osjećamo se mnogo bolje, srećnije”, riječi su djevojčice koja svakodnevno dolazi u Centar.

U Dnevnom centru radi njih sedmoro - medijator u zajednici, psiholog, socijalni radnik, učiteljica, administrativni radnici. Jedini licencirani servis u Crnoj Gori usluge pruža za 208 mališana i 146 roditelja. Usluge koje mogu dobiti, a one se dodjeljuju u skladu s potrebom, te procjenom stručnog tima, su obroci, održavanje higijene, individualni i grupni psihololški rad, radioničarski rad, materijalne donacije (hrana, higijena, odjeća).

Jelena Milić
Jelena Milićfoto: Svetlana Mandić

”Uprkos svim nedaćama koje nas čekaju u narednoj godini, Defendologija centar je i ove godine, uz pomoć prijatelja, uspio da svim svojim korisnicima uljepša novogodišnje praznike i djeci i porodicama obezbijedi paketiće slatkiša i pakete hrane. Nažalost, dovedeni smo u situaciju da ne možemo da platimo psihologa, sociologa, stručnog radnika, bilo koga ko će pružiti stručnu pomoć grupi djece sa kojom niko drugi ne radi, ali nećemo odustati”, riječi su direktorice Centra.

Od 2017. godine do danas, kroz Dnevni centar je prošlo preko 500 djece i 150 roditelja. Sprovedeno je preko 2.100 radionica, 2.600 individualnih psiholoških razgovora, 2.000 individualnih časova. Podijeljeno je preko 9.000 obroka i 1.000 paketa hrane, higijene, odjeće, obuće, školskog materijala. Implementirano je 17 projekata iz različitih oblasti u vrijednosti od preko 450 hiljada eura. Članovi organizacije su bili članovi radnih grupa za izradu akcionih planova i strategija na lokalnom i nacionalnom nivou iz različitih oblasti. Finansiraju se isključivo od projekata, a finansiranje od projekta do projekta je jako teško.

”Obraćali smo se nadležnim ministarstvima, lokalnoj upravi, mnogim drugim organizacijama... i ništa. Moralne podrške imamo toliko da bi mogli da je podijelimo drugima. Svi koji nas posjete i sa lokalnog i sa nacionalnog nivoa, i u prethodnom i u sadašnjem sazivu, hvale nas, hrabre, puni su obećanja za podršku koju, kažu zalužujemo. Ali, priča se uglavnom na tome i završava. Naši rezultati se uvijek rado traže i prezentuju, ali se niko, čini nam se, ne zapita kako finansijski izgurati godinu i obezbijediti rad servisa kojeg da nije veliki broj naše djece bi bio izložen različitm rizicima o kojima do nas gotovo niko nije brinuo. Ovakva situacija dovodi funkcionisanje servisa za 2023. godinu u pitanje”, kazala je direktorica Defendologija centra.

Bonus video: