Raste broj pčelara na sjeveru

Samo u Kolašinu u Udruženju sada imaju 50 članova, dok su na početku realizacije projekta imali 38

2150 pregleda 0 komentar(a)
Sa edukativne radionice, Foto: Udruženje pčalara
Sa edukativne radionice, Foto: Udruženje pčalara

Projekat “Razvoj pčelarstva na ruralnom području kolašinske opštine” značajno je povećao broj pčelara, ali i doprinio njihovoj obimnoj praktičnoj i teorijskoj edukaciji.

Kako kažu u Udruženju pčelara Kolašin, sada imaju 50 članova, dok su na početku realizacije projekta imali 38.

”Između ostalog, naše Udruženje na početku realizacije projekata imalo je samo jednu ženu, dok ih je sada pet, što predstavlja značajno povećanje. Cilj nam je bio da edukativnim kampanjama podstaknemo razvoj ruralnog područja, tako što će mlađim ljudima koji žive na selu biti približeni svi benefiti koje sa sobom nosi bavljenje pčelarstvom i mogućnosti za ostvarenje pristojne egzistencije za sebe i članove porodice”, kažu u Udruženju.

Podsjećaju da je Opština Kolašin u svojim strateškim dokumentima navela poljoprivredu kao djelatnost koja je, uz turizam, vodeća grana razvoja u budućnosti. Poboljšanje razvoja ruralnog područja predstavlja opšti cilj projekta, dok specifičan cilj projekta predstavlja unaprijeđena iskorišćenost potencijala za proizvodnju meda na teritoriji opštine Kolašin.

Kao ciljna grupa prepoznati su mladi do 35 godina. Za njihovu praktičlnu obuku formiran je zajednički pčelinjak. Nabavljen je i pčelarski pribor koji je namijenjen mladim pčelarima, koji je sadržao košnice, pčelinja društva, dimilice… Dio edukativne kampanje tog projekata je i seminar posvećen značaju bavljenja pčelarstvom.

Razvoj pčelarstva na ruralnom području kolašinske opštine podržan je od Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira EU, a sprovodi UNDP. ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa 15 opština u pet klastera, među kojima je i Klaster Tara (opštine Kolašin, Mojkovac i Pljevlja).

Bonus video: