Nabavljena dva savremena sanitetska vozila

“Vrijednost vozila je 84.987 eura. Jedno je opredijeljeno za jedinicu hitne medicinske pomoći u Kotoru, a drugo za buduću jedinicu hitne pomoći u Gusinju, koja će uskoro biti otvorena”, kaže se u saopštenju

3357 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Zavod za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) je, uz podršku Ministarstva zdravlja, nabavio dva savremena, kompletno opremljena sanitetska vozila, u cilju unapređenja rada službi hitne pomoći i bolje i efikasnije zdravstvene zaštite svih građana, saopšteno je iz te ustanove.

Iz ZHMP rekli su da je novac za nabavku jednog vozila obezbijeđen iz sredstava opredijeljenih za kapitalne izdatke za ovu godinu, a drugog iz ušteđenih sredstava Zavoda.

“Vrijednost vozila je 84.987 eura. Jedno je opredijeljeno za jedinicu hitne medicinske pomoći u Kotoru, a drugo za buduću jedinicu hitne pomoći u Gusinju, koja će uskoro biti otvorena”, kaže se u saopštenju.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić predao je ključeve novih vozila zaposlenima Zavoda i istakao da je nabavka još dva reanomobila značajan korak ka unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite.

On je kazao da su za kratak vremenski period, poslije deset godina, službe hitne pomoći dobile 14 novih vozila raspoređenih širom Crne Gore.

“Hoćemo da pošaljemo poruku da kada se racionalno ponašaju menadžmenti naših jedinica u okviru zdravstvenog sistema, onda dobijamo i mogućnost da iz sopstvenih sredstava možemo da kupimo vozila”, rekao je Šćekić.

Kako je dodao, to pokazuje da se nove mogućnosti otvaraju kada se radi odgovorno i u interesu zdravstvenog sistema.

foto: Vlada Crne Gore

Šćekić je najavio skoro otvaranje novih odjeljenja širom Crne Gore.

Tom prilikom, kako su saopštili iz ZHMP, javnost će biti upoznata sa rezultatima i time koliko se posljednjih mjeseci rekonstruisalo i gradilo u korist pacijenata i cjelokupnog crnogorskog zdravstvenog sistema.

Direktor ZHMP Vuk Niković zahvalio je Ministarstvu zdravlja na razumijevanju i podršci koju pružaju, a u cilju unapređenja sistema hitne medicinske pomoći i uspostavljanja savremenih, evropskih standarda u jedinicama hitne pomoći.

On je istakao da je od 15. juna prošle godine odlučeno da se vrlo zapušten sistem hitne medicinske pomoći prilagodi standardima savremene urgentne medicine.

Vozni park se, kako je kazao Niković, nije obnavljao dugi niz godina.

On je poručio da se svi nalaze na istom zadatku, da zdravstveni sistem podignu na veći nivo.

“Hitna pomoć je vrlo bitna karika koja štedi zdravstveni sistem, smanjuje stepen invaliditeta i pružanjem medicinske usluge podiže nivo zdravstvene zaštite na najveći mogući nivo”, rekao je Niković.

On je naveo da je u pitanju primjer partnerske saradnje i da prvi put unutar zdravstvenog sistema postoji prava komunikacija.

“Ponavljam, živimo u 21. vijeku, u pretpristupnim smo pregovorima sa Evropskom unijom i prosto ne možete kao turistička destinacija ništa uraditi ako nemate segment hitne medicinske pomoći razvijen na pravi i adekvatan način”, istakao je Niković.

On je dodao da je ovo samo početak jer se proces modernizacije i unapređenja zdravstvenog sistema mora dovesti do kraja i prilagoditi standardima kojima teže.

Bonus video: