Volonturizam - spoj volontiranja i odmora

Šezdesetak predstavnika javnog, privatnog i neprofitnog sektora iz Hrvatske i Crne Gore razmjenjivali su iskustva iz sfere volonterskog turizma koji kod nas još uvijek nije razvijen, a u svijetu godišnje prihoduje 4,5 milijardi eura
56 pregleda 0 komentar(a)
volonturizam, Foto: Privatna arhiva
volonturizam, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.09.2017. 12:44h

Trodnevnim seminarom “Regionalna radionica razmjene iskustava”u ulcinjskom hotelu “Otrant” priveden je kraju prekogranični IPA projekat “Otvorite granice za pustolovine, nove mogućnosti putovanja” koji su proteklih 18 mjeseci realizovali Udruga Mi iz Splita, te ADP Zid iz Podgorice uz partnerstvo Opštine Herceg-Novi.

Šezdesetak predstavnika javnog, privatnog i neprofitnog sektora iz Hrvatske i Crne Gore razmjenjivali su iskustva iz sfere volonterskog turizma koji kod nas još uvijek nije razvijen, a u svijetu na godišnjem nivou, rečeno je na skupu, prihoduje 4,5 milijardi eura i okuplja preko tri i po miliona učesnika,od kojih su 80 odsto žene.

Koordinatorka projekta Sanela Pajazitović iz ADP Zid rekla je ”Vijestima” da je zadovoljna ishodom i interakcijom učesnika radionice, dodajući da joj je drago što je tokom trajanja projekta koncept volonturizma približen onima koji u budućnosti “mogu da imaju novčanu ili neku drugu dobit od toga”. Ona je naglasila da volonturizam nije zamjena za masovni turizam, već njegova dopuna i odgovor na zahtjeve specifičnih tržišnih niša “kojima imamo šta da ponudimo”.

"U prethodnih godinu i po dana kristalisali smo ideje i potencijale kojima raspolažemo u Crnoj Gori, pa je pred nama period u kome trebamo da takve ponude plasiramo na tržište. Svi učesnici projekta stekli su neophodna znanja za kreiranje volonturističke ponude i pakete, što smo testirali kroz pilot akcije. Odziv turista u tim akcijama dokazao je njihovu spremnost da budu uključeni u našu zajednicu i da ih ta vrsta turizma interesuje. Planiramo izradu i volonturističkih mapa kojima ćemo predstaviti volonturističku ponudu." istakla je Pajazitović.

Na radionici je predstavljena Nedjelja volonterskog turizma održana prošlog mjeseca na Cetinju, Vranjini, Orjenu i u Lastvi grbaljskoj, realizovana kao pilot-akcija u sklopu projekta. Prof. dr Rade Ratković, dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam, govorio je o tematskom turizmu i nepoštovanju smjernica razvoja našeg turizma trasiranih Master planom, a vodeći svjetski stručnjak za volonturizam, dr KostanstinosTomazos iz Velike Britanije, predstavio je više aspekata ove materije iz ličnog iskustva stečenog volontiranjem u prihvatilištima za napuštenu djecu u Kambodži i Meksiku.

O socijalnoj odgovornost u turizmu govorila je Mirjana Mrkalj, direktorica hotela “Splendid” koji je predstavljen kao svijetao primjer društveno odgovorne kompanije, počev od brige o zaposlenima do podrške različitim građanskim akcijama.

Bonus video: