"Montenegro petrolu" zabranjeno da dira korito Cijevne i Morače

Punomoćnik kompanije “Montenegro petrol”, advokat Nikola Martinović, nije odgovorio na pitanje da li će uložiti prigovor na rješenje vijeću Osnovnog suda

37850 pregleda 20 komentar(a)
Sa terena (ilustracija), Foto: Vlada Crne Gore
Sa terena (ilustracija), Foto: Vlada Crne Gore

Osnovni sud u Podgorici odredio je privremenu mjeru kojom je zabranio podgoričkoj firmi “Montenegro petrol” d.o.o. da eksploatiše šljunak i pijesak iz korita rijeka Cijevne i Morače sa državnih parcela.

”Određuje se privremena mjera pa se zabranjuje tuženom - protivnik obezbjeđenja “Montenegro petrol” doo Podgorica da preduzme sve radnje na katastarskim parcelama broj 2227/1, 2227/3 I 2227/4, upisanim u listu nepokretnosti broj 92, KO Mahala. Privremena mjera određuje se na teret i rizik tužioca - predlagača obezbjeđenja država Crna Gora - Ministarstvo finansija i ima trajati do pravosnažnog okončanja parničnog postupka poslovne oznake P.br.5307/22. Prigovor na rješenje ne odlaže izvršenje”, navodi se u rješenju podgoričkog Osnovnog suda, u koje su “Vijesti” imale uvid.

U obrazloženju rješenja piše da je Ministarstvo finansija podnijelo tužbu 24. novembra ove godine, radi predaje nepokretnosti i naknade štete.

Punomoćnik kompanije “Montenegro petrol”, advokat Nikola Martinović, “Vijestima” juče nije odgovorio na pitanje da li će uložiti prigovor na rješenje o privremenoj mjeri vijeću Osnovnog suda.

”U tužbi je tužilac naveo da ima pravo svojine na katastarskim parcelama broj 2227/3, 2227/4 i 2227/1, upisnim u list nepokretnosti nroj 92 KO Mahala. Naveo je da predmetne nepokretnosti bespravno drži tuženi - protivnik obezbjeđenja i koristi ih protivno zakonu i volji vlasnika”, navodi se u obrazloženju.

Ministarstvo finansija u tužbi je navelo i da se na tim nepokretnostima nelegalno vrši iskop od kompanije “Montenegro petrol”, što je dovelo do štete na imovini države.

”...A posebno utiče na vodoizvorište Bolje sestre koje napaja regionalni vodovod pijaćom vodom, pa bi dalja eksploatacija mogla da dovede do presušivanja izvorišta i snabdijevanja vodom primorja, odnosno do nestajanja vodoizvorišta, ugrožavanja velikih infrastrukturnih projekata, izmještanja rječnih korita, poplava, nestajanja šumskih površina, pojave erozija i klizišta”, piše u obrazloženju.

Ministarstvo finansija predložilo je da se naloži tuženom da “isprazni i oslobodi od lica, stvari i objekata te nepokretnosti” i preda u posjed državi, u roku od 15 dana po prijemu presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Traženo je i da se “Montenegro petrol” obaveže da nadoknadi štetu na ime neplaćanja zakupnine i zakonske kamate na svaki pojedinačni iznos, koje će se precizirati nakon finansijskog vještačenja, ali i na ime umanjenja vrijednosti nepokretnosti i neosnovanog bogaćenja, koje će se precizirati nakon vještačenja građevinske i geološke struke i po potrebi drugih vještaka, kao i zakonske zatezne kamate nakon obavljenog vještačenja.

”Vijesti” su nedavno objavile da je zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Marija Božović obavijestila glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da su se nastavile nezakonite aktivnosti - eksploatacija šljunka i pijeska iz korita rijeka Cijevne i Morače i sa državnih parcela.

Zaštitnik se, stoji u toj pritužbi, obratio Specijalnom državnom tužilaštvu “jer je mišljenja da postoji više krivičnih djela u produženom trajanju od strane više lica i da je nanijeta velika šteta državi, koja je za sada neprocijenjena”.

U novom obavještenju, zamjenica zaštitnika navodi da aktivnosti u koritu rijeka Morače i Cijevne “’Montenegro petrol’ d.o.o. i drugih lica i dalje traju”.

Božović je upozorila glavnog specijalnog tužioca i da “na zauzete državne parcele nije preporučljivo ući bez pratnje policije”.

”Sve ove aktivnosti, ukoliko se ne zaustave, mogu dovesti do nesagledivih posljedica - štete na imovini države, a posebno dokazano utiču na vodoizvorište Bolje sestre koje napaja Regionalni vodovod pijaćom vodom, a što bi moglo dovesti do presušivanja izvorišta i snabdijevanja vodom Crnogorskog primorja”, navodi se u dopunskom obavještenju Novoviću.

Institucija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa još ljetos je uputila glavnom specijalnom tužiocu pritužbu na rad specijalne državne tužiteljke Tatjane Žižić, tvrdeći da nije adekvatno postupala po dostavljenoj inicijativi u vezi sa nelegalnom eksploatacijom šljunka i pijeska kompanije “Montenegro petrol” iz korita Cijevne i Morače.

Podgorička preduzeća “Putevi”, “Tehnoput” i “Transpetrol” skoro deset godina nisu ispunjavala zakonsku obavezu i Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA) nikad nisu dostavili bilo kakve izvještaje o stanju životne sredine za lokacije na kojima se nalaze njihova postrojenja za proizvodnju asfalta i betona.

Agencija je od Uprave za inspekcijske poslove (UIP) tražila da “Puteve” i “Tehnoput”, čija su postrojenja na rijeci Cijevni, te “Transpetrol”, čije je postrojenje na ušću Cijevne u Moraču, upute da su u skladu sa utvrđenim programima praćenja uticaja na životnu sredinu u obavezi da dostavljaju podatke.

Iz Agencije u dopisu UIP podsjećaju da su preduzeću “Putevi” rješenje o davanju saglasnosti na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za postrojenja za proizvodnju asfalta-asfaltna baza i postrojenje za drobljenje i obradu kamena izdali u junu 2012.

Bonus video: