Nastavničko vijeće OŠ "Boško Strugar" traži da se etažna garaža gradi na drugom mjestu a ne u dvorištu škole

Vlada je nedavno kroz kapitalni budžet za narednu godinu, obezbijedila 900 hiljada eura za gradnju garaže, prvu takvog tipa u Ulcinju

5821 pregleda 7 komentar(a)
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Nastavničko vijeće JU OŠ "Boško Strugar" u Ulcinju uputilo je apel Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvu prosvjete, javnim institucijama, NVO sektoru, ekspertima koji učestvuju u prostornom planiranju i izradi DUP -a Ulcinj, kulturnim djelatnicima, roditeljima i svim prijateljima škole da svojim djelovanjem i glasom podrže da se odluka o gradnji etažne javne garaže ispod Starog grada u neposrednoj blizine te obrazovne institucije, preispita i poništi.

Vlada je nedavno kroz kapitalni budžet za narednu godinu, obezbijedila 900 hiljada eura za gradnju garaže, prvu takvog tipa u Ulcinju.

Amandman za ulcinjsku javnu garažu, podnijela je poslanica GP URA, Suada Zoronjić a na inicijativu njenog partijskog kolege i izvršnog direktora Parking servisa Ulcinj, Amila Grbovića.

Povezani članci

28. Decembar 2022.

Ulcinj dobija etažnu garažu ispod Starog grada

Iz ulcinjske URA poručili su "da će uložiti maksimalne napore da u najkraćem mogućem roku obezbijede svu potrebnu dokumentaciju i uslove za što skoriji početak radova na tom projektu kako bi ponudili građanima i turistima na korišćenje jednu savremenu i modernu podzemnu garažu".

U otvorenom pismu, Nastavničko vijeće konstatuje da je u pitanju školsko dvorište koje je ustupljeno gradskoj upravi bez njihovog znanja.

"Naime, radi se o urbanističkoj parceli br. 54 KO Ulcinj koja se predviđa za izgradnju Javne etažne garaže na dva nivoa. Zatečeni ovom odlukom za koju smo saznali iz medija, kao i ostatak crnogorske javnosti, iskazujemo revolt, zaprepašćenje i nevjericu, ne samo kao korisnici ove parcele od samog osnivanja škole 1882. godine, već i kao građani svjesni neopravdanosti ove odluke", navodi se u pismu.

U prilog navedenom, ističe se, ide i činjenica da se upravo na toj lokaciji nalazila prva gradska škola, što svi građani Ulcinja dobro znaju, a istorijska i arhivska građa grada to potvrđuje.

"Takođe ističemo da bi se realizacijom ovog projekta nepovratno narušila ambijentalna cjelina Starog grada. Naime, javna kaskadna garaža bi se gradila između dva vjersko-istorijska objekta i pod zidinama starim dvije hiljade godina, koje su već narušene I nebrigom i vremenom", navodi se u pismu.

"Planirani objekat bi značajno poremetio uslove održavanja nastave jer bismo imali buku i još veću frekvenciju saobraćaja. Bezbjednost učenika bi bila ugrožena, što se nikad ne smije dovesti u pitanje. I sada je pristup školi otežan, jer je ulica uska i bez trotoara", ocijenilo je Nastavničko vijeće.

Posebno se naglašava da je korišćenje navedene parcele u tom obliku najveći sopstveni izvor Prihoda škole iz kojeg se finansiraju sve tekuće potrebe.

Kako kažu iz Nastavničkog vijeća, "ovaj prihod nam je neophodan, s obzirom na skromna sredstva koje obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete. Zatečeni smo ovom odlukom, jer se već decenijama, po opštepoznatim saznanjima, kao lokacija za izgradnju ovakvog objekta pominje prostor ispod Ploče, odnosno Potok, gdje je izgradnja davno počela, a često se pominje i lokacija kod Stare autobuske stanice".

"U uvjerenju smo da mnogi od poslanika Skupštine koji su podigli ruku za ovaj prijedlog nijesu znali da svojim glasom oduzimaju učenicima i nastavnicima značajan dio prihoda koji obezbjeđuje normalan život i rad škole. Vjerujemo, ipak, da smo za poslanike više od broja "Parcele 54"", piše na kraju pisma.

Bonus video: