U Pljevljima velika zagađenost vazduha, Agencija mjeri prisustvo štetnih materija

Najveća satna koncentracija PM 10 čestica izmjerena je sinoć u 23 sata 620,2 mikrograma po metru kubnom, što je preko 12 puta više od dozvoljene dnevne koncentracije ovih po ljudsko zdravlje štetnih materija

14430 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

U Pljevljima je sinoć izmjerena velika zagađenost vazduha, dok prisustvo štetnih materija u vazduhu instrumenti Agencije za zaštitu životne sredine mjere tokom cijelog jutra.

Gusta magla okovala je grad, što donosi brojne probleme stanovnicima najsjevernijeg crnogorskog grada, posebno vozačima.

Najveća satna koncentracija PM 10 čestica izmjerena je sinoć u 23 sata 620,2 mikrograma po metru kubnom, što je preko 12 puta više od dozvoljene dnevne koncentracije ovih po ljudsko zdravlje štetnih materija.

Sat ranije koncentracija PM 10 čestica iznosila je 581,7 mikrograma po metru kubnom a u 19. 596 mikrograma po metru kubnom.

I tokom noći vrijednost štetnih materija u vazduhu prelazile su dozvoljene granice i po nekoliko puta.

Danas u 12 sati koncentracija PM 10 čestica u vazduhu koji udišu Pljevljaci iznosila je 137,2 mikrograma po metru kubnom.

Registovane su i znatno veće koncentracije PM 2,5 čestica koje su još štetnije po ljudsko zdravlje jer kako tvrde stručnjaci zahvaljujući svojoj maloj veličini su sposobne da prođu nos i grlo i prodru duboko u pluća, a čak mogu ući i u krvotok.

Vrijednost ovih štetnih materija u vazduhu sinoć je izmjerena 574 mikrograma po metro kubnom, što je skoro 23 puta više od ciljane dnevne vrijednosti od 25 mikrograma po metru kubnom.

U 12 sati danas izmjerena je koncentracija PM 2,5 čestica od 217,7 mikrograma po metru kubnom. Istraživanja su pokazala tijsnu vezu između izlaganja finim česticama i prevremenoj smrti od kardiovaskularnih ili pulmonalnih bolesti. Fine čestice su takođe poznate po sposobnosti da izazovu ili pogoršaju hronična oboljenja kao što su astma, srčani napad, bronhitis i ostale respiratorne probleme.

Najveći izvor čestica u vazduhu su velika industrijska postrojenja kao što su Termoelektrana i i ložišta.

Bonus video: