U tivatskom Domu zdravlja održana prezentacija aktivnosti razvoja sistema telemedicine

"Dom zdravlja Tivat će kreirati aplikaciju kojom će se pratiti starije osobe sa određenim hroničnim problemima i obezbijediti IT opremu. I Svjetska zdravstvena organizacija i Ministarstvo zdravlja sve više idu ka digitalizaciji"

3160 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dom zdravlja Tivat
Foto: Dom zdravlja Tivat

U okviru projekta "SI4CARE – Društvene inovacije za integrisanu zdravstvenu zaštitu starije populacije u regiji ADRION", u Domu zdravlja Tivat, održana je panel diskusija na temu "Primjena telemedicine u svrhu kvalitetnije zdravstene", uz osvrt na prezentaciju aktivnosti razvoja sistema telemedicine u Domu zdravlja Tivat.

Glavni cilj projekta, kako je saopšteno iz tivatskog Doma zdravlja, je da se doprinese stvaranju transnacionalnog efikasnog ekosistema za primjenu socijalnih inovacija u integrisanim sistemima zdravstvene zaštite starije populacije širom ADRION zemalja.

Projekat je podržan od strane Interreg ADRION programa, koji se finansira u okviru Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda, a pored Doma zdravlja Tivat u njegovoj realizaciji učestvuje devet partnera iz Italije, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

"Sve će se odvijati kroz zajedničku mrežu saradnje i jedinstvenu strategiju prevedenu u regionalne i nacionalne akcione planove, sprovedene i nadgledane u okviru pilot usluga, najavila je direktorica Doma zdravlja Tivat Danica Stevović.

Dodala je da će kroz projekat biti dostupni najbolji inovativni e-alati i rješenja za njegu starih na integrisani i pametan način za efikasno pružanje zdravstvene zaštite i socijalnih usluga starijim osobama u ADRION regionu.

"Dom zdravlja Tivat će kreirati aplikaciju kojom će se pratiti starije osobe sa određenim hroničnim problemima i obezbijediti IT opremu. I Svjetska zdravstvena organizacija i Ministarstvo zdravlja sve više idu ka digitalizaciji, a kroz Novi nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti prepoznata je digitalna medicina kao budućnost što će nama, radnicima na terenu, umnogome olakšati posao", rekla je Stevović.

Predstavnik kompanije Oykos Development, Filip Anđelić, putem ZOOM prezentacije, prikazao je osnovne mogućnosti aplikacije i objasnio određene pojedinosti, koje su vezane za olakšan pristup zdravstvenom sistemu, prije svega za one koje imaju neke dodatne hronične probleme.

Ivan Radević sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, stručni konsultant Doma zdravlja, ocjenio je da telemedicina i vještačka inteligencija više nijesu budućnost, nego sadašnjost, koju privatni sektor prihvata brže od javnog sektora koji često pokazuje otpor na promjene.

"Prije ili kasnije, telemedicina će i u Crnoj Gori postati standard, i što prije krenemo u proces prihvatanja promjena, brže će doći i do rješenja. Nikad ne treba čekati savršen trenutak, savršen softer i da sve bude idealno da biste krenuli. Zato su sva ova rješenja u skladu sa filozofijom agilnog menadžementa, takva da se u kontinuitetu prilagođavaju i nadograđuju. Prilagođavanja su potrebna ne samo u smislu tvrdih i mekih komponenti IT infrastrukture, već i u organizacionom i menadžerskom smislu. Telemedicina će u Crnoj Gori zaživjeti onda kada je ljudi koji se bave zdravstvenim uslugama, kao i sami korisnici prihvate. Problemi pri tim promjenama i otpori će sigurno biti prisutni. Ali i sam naš razgovor na tu temu je neka vrsta promjene i dio procesa, te treba pohvaliti spremnost Doma zdravlja Tivat da bude kada su zdravstvene ustanove primarnog nivoa u pitanju, pionir u Crnoj Gori u svemu ovome", rekao je Radević.

Bonus video: