Lekić: U Pljevljima vlada nesnosna zagađenost vazduha, životi građana su ugroženi

"Pozivam premijera Dritana Abazovića, apelujem na Ministarstvo ekologije, Ministarstvo zdravlja, nadležnu Agenciju za zaštitu životne sredine, rukovodstva svih kompanija koja su dokazani zagađivači životne sredine u Pljevljima, da svi zajedno reagujemo i da spasemo građane opštine Pljevlja - njihove živote i zdravlje"

15805 pregleda 19 komentar(a)
Lekić, Foto: Rudnik uglja
Lekić, Foto: Rudnik uglja

Predsjednik Opštinskog odbora Nove Milan Lekić pozvao je odgovorne u državi da preduzmu hitne mjere kako bi se saniralo katastrofalno ekološko stanje u kojem se nalaze Pljevlja.

"Pozivam premijera Dritana Abazovića, apelujem na Ministarstvo ekologije, Ministarstvo zdravlja, nadležnu Agenciju za zaštitu životne sredine, rukovodstva svih kompanija koja su dokazani zagađivači životne sredine u Pljevljima, da svi zajedno reagujemo i da spasemo građane opštine Pljevlja - njihove živote i zdravlje", naveo je Lekić u saopštenju.

Podsjetio je da je zagađena životna sredina problem koji decenijama opterećuje živote građana opštine Pljevlja.

"Svi znamo ko su krivci za takvu situaciju i čija su nečinjenja, pohlepa i neprofesionalizam napravili od naših Pljevalja crnu ekološku rupu ne samo Crne Gore, nego i Evrope. Ali, to je u ovom trenutku manje važno. Najbitnije je da se reaguje odmah. Danima unazad u Pljevljima vlada nesnosna zagađenost vazduha. Juče su zabilježena rekordna prekoračenja PM 2.5 čestica čije su posledice, dokazano, katastrofalne po zdravlje ljudi, a pogotovo za najugroženije slojeve stanovništva - djecu i starije. Opšte je poznato da je bolnica za plućne bolesti u Brezoviku, godinama unazad, prepuna bolesnicima iz Pljevalja, do nivoa da je od ukupnih kapaciteta, preko 50 odsto bolesničkih postelja rezervisano za Pljevljake. O epidemiji kancerogenih oboljenja i da ne govorimo. Ovih dana bilježimo masovne odlaske Pljevljaka iz našeg grada. Građani Pljevalja se, jednostavno, evakuišu iz ovakvih vanrednih okolnosti", navodi se u saopštenju.

Lekić je kazao da sledeću zimu Pljevlja ne smiju da dočekaju u ovakvom stanju i da će novo rukovodstvo lokalne samouprave učiniti sve u tom pravcu.

"Isto očekujemo i od države. Neophodan nam je set konkretnih rješenja, intervencija na uzročnike problema, ali i povlastica i subvencija za građane. Za početak, neophodno je da ekološki inspektor bude konstantno nastanjen u Pljevljima. Međutim, dok se ne izrade kratkoročni i srednjeročni planovi za sanaciju životne sredine, moramo hitno da reagujemo i da upregnemo sve kapacitete, svo znanje i sva raspoloživa sredstva - opštinska i državna, kako bi sanirali katastrofalno stanje u kojem se nalaze Pljevlja. I to već danas, jer sjutra može biti kasno. Ne želim da vjerujem da su životi Pljevljaka jeftiniji i manje bitni od života ostalih građana Crne Gore”, poručio je Lekić u saopštenju.

Bonus video: