Martinović: Auto-put nam je nametnuo nove obaveze

Novi predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović o rješavanju infrastrukturnih problema, aktivnostima na zaštiti od svih rizika koje nosi hipergradnja i novim projektima u turizmu

26725 pregleda 43 komentar(a)
Martinović, Foto: Dragana Šćepanović
Martinović, Foto: Dragana Šćepanović

Novi predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović (Demokrate) kaže da Kolašin za četiri godine vidi “kao centar zimskog i ljetnjeg turizma na sjeveru, sa svim pratećim sadržajima, koje nudi jedan moderno uređen grad, prepoznat, ne samo na regionaloj, već i evropskoj turističkoj mapi”.

Nakon nepune dvije sedmice na toj funkciji, Martinović je, u razgovoru za “Vijesti”, kazao da će od svih svojih saradnika i zaposlenih službenika u svim opštinskim organima, službama i preduzećima tražiti “da zajednički doprinose razvoju grada, iskoristivši sve svoje stručne i profesionalne kapacitete”. Na taj način će, tvrdi on, “zaposlenima biti pružena prilika da svako, pojedinačno, da svoj doprinos u razvoju grada.

Prema Martinovićevim riječima, “najveći problem koji stoji pred lokalnom upravom je rješavanje niza problema, koji su detektovani, nakon otvaranju auto-puta Podgorica-Kolašin”.

”Riječ je o velikom broju infrastrukturnih problema, koji zahtijevaju hitnost u postupanju. Sa druge strane, njihova realizacija iziskuje određeno vrijeme, s obzirom na to da svi radovi tog tipa zahtijevaju postojanje revidovane projektne dokumentacije, uredno sprovedene tendere i izbor najpovoljnijeg ponuđača i realizaciju, u skladu sa zaključenim ugovorom. Neophodno je dodatno srediti gradske saobraćajnice, osposobiti što više privremenih parking prostora, započeti izgradnju gradske parking garaže, na pojedinim saobraćajnicama riješiti pitanje atmosferske kanalizacije, ali i rješavati pitanje vodosnabdijevanja, koje se godinama unazad usložnjava u ljetnjim mjesecima”, objašnjava Martinović.

On kaže da je još rano za ocjenuo tome da li u opštinskoj administraciji postoji kadar spreman da se suoči sa svim predstojećim izazovima. Potreba eventualnog ojačavanja kadrovskih kapaciteta u pojedinim oblastima, objašnjava, tek treba da se analizira. Prema riječima predsjednika Opštine, “tamo gdje se ukaže potreba, lokalna uprava će sve učiniti da se riješi problem kadrovskih nedostataka”.

Još je rano, kaže Martinović, i da ocijeni kvalitet dosadašnje saradnje lokalne samouprave sa mnogobrojnim investitorima, ali najavljuje brzi sastanak sa svima onima koji grade u Kolašinu.

”Saradnju sa investitorima ne mogu cijeniti iz pozicije koju trenutno obavljam, prije svega zbog toga što nijesam bio u sistemu lokalne uprave, pa samim tim ne znam kakva je bila dosadašnja saradnja. U danima koji nam slijede održaću sastanke sa investitorima, koji na zakonit način u poslovanju doprinose razvoju našeg grada i učiniti sve da saradnju nastavimo i unaprijedimo u korist svih građana. Propuste, ukoliko ih je bilo, trudićemo se da ispravimo”, najavljuje on.

Martinović je spreman, kako tvrdi, i da nastavi aktivnosti na zaštiti od svih rizika koje nosi hipergradnja, najvrednijih prostora i objekata u Kolašinu. Takođe, najavljuje i turističku valorizaciju manje poznatih lokacija kolašinskog kraja, ali i, kako kaže, i podršku za intenzivniju afirmaciju sesokog turizma.

”Iz medija sam upoznat sa inicijativom prethodne predsjednice Opštine Marte Šćepanović da se zaštite određeni objekti i prostori u gradu. U saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i Upravom za zaštitu kulturnih dobara, nastavićemo započete aktivnosti na zaštiti najvrednijih dobara naše opštine. Postoji veliki broj turistički atraktivnih lokacija koje je moguće valorizovati, ali i razvijati vjerski, sportski i kongresni turizam, u saradnji sa lokalnim privrednicima i ugostiteljima. Smatram da je nedovoljno afirmisan seoski turizam i prezentovanje proizvoda naših vrijednih poljoprivrednika. U narednom periodu preduzećemo niz aktivnosti kako bi im pomogli da lakše i brže dođu do kupaca za svoje proizvode, odnosno, turista koji će boraviti na seoskom području”, obećava predsjednik Opštine Kolašin.

Martinović objašnjava da se “precizno mora znati koja su ovlašćenja lokalne samouprave, a koja države”, jer često, ocjenjuje on, dolazi do nesporazuma oko granica ovlašćenja Opštine.

Novi predsednik Opštine najavljuje i da će zajedno sa svojim timom “raditi za dobrobit svakog građanina, bez obzira na to kojoj kategoriji pripada”. Fokus njegovog mandata, kako kaže, između ostalog, biće stvaranje uslova da se svi kolašinski prirodni i kadrovski potencijali dodatno iskoriste i unaprijede u funkciji boljeg života svih Kolašinki i Kolašinaca”.

Bonus video: