Vrtić građen za 350, upisano više od 1.000 mališana

Institucija Zaštitnika ljudskih prava ukazala na to da je prebukiranost predškolskih ustanova ozbiljan problem

12555 pregleda 15 komentar(a)
Jedan od objekata podgoričke JPU “Đina Vrbica” (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Jedan od objekata podgoričke JPU “Đina Vrbica” (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Djeci koja pohađaju vrtiće “Đina Vrbica” u Podgorici i “Bambi” u Tivtu nisu obezbijeđeni adekvatni uslovi boravka koji se tiču bezbjednosti, sigurnosti i zaštite zdravlja.

To je naglašeno u mišljenju zamjenice zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežane Mijušković.

”Ministarstvo prosvjete da bez odlaganja razmotri i definiše mogućnost adekvatnog organizovanja predškolskog obrazovanja i vaspitanja u javnim ustanovama - ‘Đina Vrbica’ u Glavnom gradu Podgorica i ‘Bambi’ u Tivtu, kako bi se stvorili uslovi za boravak djece u skladu sa propisanim normativima”, navodi se u njenoj preporuci resoru Miomira Vojinovića.

Grupa roditelja, čija su imena poznata instituciji Zaštitnika, podnijela je pritužbu u vezi sa ostvarivanjem prava na predškolsko obrazovanje djece.

U pritužbi je navedeno da se obraćaju zabrinuti da je u mlađoj vrtićkoj grupi upisano 56 djece na dva vaspitača u “Mogliju”, odnosno po jedan vaspitač u smjeni uz medicinsku sestru. Dalje se navodi da u tom uzrastu djeca još ne obavljaju samostalno osnovne fiziološke potrebe, većina i dalje koristi pelene ili još nisu samostalni u hranjenju. Roditelji ističu i da zbog skučenog prostora po dvoje djece spava u istom krevetiću ili ležaju i da nije prihvatljivo opravdanje da sva upisana djeca neće doći u vrtić, jer to niko ne može da zna.

Od Zaštitnika su tražili da utvrdi da li su na ovaj način prekršena osnovna ljudska prava djece i njihovo dostojanstvo.

Sličan problem ima i tivatski vrtić “Bambi”. U dokumentu se navodi da je on projektovan da primi 350 djece, a da je upisano preko hiljadu. Roditelji su izrazili zabrinutost i za djecu koja idu u vrtić “Bubamara” u Podgorici. Oni su naveli da je upisano oko 60-oro mališana, da je dvorište u lošem stanju i da vaspitačice nisu u stanju da izvode toliki broj djece u dvorište u tako nebezbjednim uslovima.

Iz vrtića “Đina Vrbica” kazali su da problem prebukiranosti i preopterećenosti vaspitnih jedinica egzistira već decenijama, da je problem naročito evidentan na području Zabjela, Starog aerodroma i Zagoriča. U odgovoru se dodaje da je u pomenutoj vrtićkoj grupi upisano 56, ali da na dnevnom nivou dolazi do 35.

Uprava za inspekcijske poslove izvršila je nadzor, ali nije našla osnov za preduzimanje upravnih mjera radnji iz svoje nadležnosti.

Institucija Zaštitnika utvrdila je da predškolske ustanove postupaju shodno uputstvu Ministarstva prosvjete “da se sva djeca predškolskog uzrasta uključe u vaspito-obrazovni proces”.

Iz institucije Zaštitnika ističu da svaka ustanova u kojoj borave djeca treba da bude bezbjedan i siguran prostor, u skladu sa najvišim standardima, da posjeduje sve neophodne dozvole za rad.

”Činjenica je da problem prekobrojnih grupa u pojedinim vrtićima postoji unazad deceniju... radi sigurnosti, zdravlja i dobrobiti djece na prvom mjestu nije prihvatljiv pasivan odnos prema ovoj situaciji. Naročito imajući u vidu da se radi o dvijema sredinama (Podgorica i Tivat) u kojima su prisutni trendovi doseljavanja stanovništva, a prilikom obilazaka pojedinih opština u južnom regionu.

Zaštitniku su se usmeno obraćali roditelji i vaspitači ukazujući na prekobrojne grupe i teškoće odvijanja vaspitno-obrazovnog rada u takvim uslovima,” konstatuje se u mišljenju.

Dodaje se da je i pored preduzimanja određenih aktivnosti u cilju iznalaženja rješenja, situacija u Glavnom gradu i pojedinim opštinama u južnom regionu, među kojima je Tivat, znatno ispod predviđenih standarda.

”Zapaža se da Ministarstvo nije realizovalo određene planirane aktivnosti koje su najavljene još 2017. godine, a ticale su se izgradnje predškolske ustanove u veoma naseljenom dijelu glavnog grada Siti kvart, u kojem ne postoji nijedna škola ili vrtić, a evidentno je da se povećava izgrađenost tog regiona”, piše u mišljenju Mijušković.

Jedan od predloga Ministarstva je bio model javno-privatnog partnerstva, a Mijušković smatra da je potrebno hitno razmotriti tu mogućnost.

Nastavljanjem sa ovakvom praksom, u ustanovama koje ne obavljaju rad sa djecom na način predviđen standardima i normama, umanjuje se kvalitet postignuća, odnosno samog obrazovanja i vaspitanja, navodi se u mišljenju zamjenice zaštitnika.

”Standardi za boravak djece u vrtićima propisani su sa ciljem da se direktno primjenjuju, a ne da se svake školske godine višestruko premašuju... Ovakvim postupanjem, kršenjem normi i standarda, da bi se, kako navodi Ministarstvo prosvjete, primila sva djece i dostigao predviđeni cilj od 95 odsto obuhvata, iznevjeravaju se očekivanja roditelja da djeca mogu dobiti kvalitetno predškolsko obrazovanje i vaspitanje. Kod grupa koje broje znatno više djece od predviđenog broja, upitna je i bezbjednost djece, dok je kvalitet nemoguće ostvariti”, navodi se u njenom mišljenju.

Bonus video: