Radulović: KCCG podržava dopunski rad ljekara u privatnim klinikama, ali po jasno definisanim terminima

"Ako je to potpuno transparentno i ako doktor, na osnovu unaprijed definisanih termina i poslije radnog vremena ordinira u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, to smatram dobrim kompromisnim rješenjem"

6041 pregleda 22 komentar(a)
Radulović, Foto: KCCG
Radulović, Foto: KCCG

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović rekla je da ta zdravstvena ustanova podržava dopunski rad ljekara u privatnim klinikama, ali po jasno definisanim terminima.

Radulović je za portal RTCG rekla da menadžment KCCG, imajući u vidu povećanje plata u zdravstvu od 1. januara 2022. godine, a onda i regulisanje koeficijenata u julu 2022. godine, podržava razgovore i pregovore kolega i nada se kompromisnom rješenju kada je riječ o privatnom angažovanju ljekara.

Naglasila je da je uprava KCCG do danas i jedina među svim javno- zdravstvenim ustanovama, koja se javno odredila prema toj temi.

"Konkretno, smatramo da ljekarima iz javnog zdravstva treba omogućiti da nakon radnog vremena, dopunski rad ostvaruju i u privatnoj praksi po unaprijed definisanim terminima. Ako je to potpuno transparentno i ako doktor, na osnovu unaprijed definisanih termina i poslije radnog vremena ordinira u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, to smatram dobrim kompromisnim rješenjem", istakla je Radulović.

On je sumirajući prethodnu godinu rekla da je tokom 2022. urađeno skoro 100 odsto više pregleda u odnosu na period prije korone, najveća zdravstvena ustanova prema njenim riječima, primila je ispod jednog procenta žalbi u odnosu na broj pruženih usluga.

Istakla je da je tokom prethodne godine omogućenio uvođenje novih procedura koje su se do sada radile samo u inostranstvu.

"Izgradnja Klinike za mentalno zdravlje, projekat vrijedan oko šest miliona eura, teče planiranom dinamikom i već se privode kraju grubi građevinski radovi. Nedavno smo polaganjem kamena temeljca ozvaničili početak izgradnje zgrade u koju će biti smješetene dvije klinike, Klinika za infektivne bolesti i Klinika za dermatovenerologiju, za koju je EU opredijelila osam i po miliona eura. Dakle, gradimo tri klinike vrijedne oko 15 miliona eura", navela je Radulović.

Dodaje da su pored toga obnovljena odjeljenja od kojih su neka prvi put renovirana od izgradnje glavne zgrade daleke 1974. godine.

"Tako smo, nakon što smo 2021. renovirali operacioni blok Instituta za bolesti djece (IBD) i Centar za kliničko laboratorijsku dijagnostiku, ove godine renovirali Centar za plastičnu, rekonstuktivnu i estetsku hirurgiju, Centar za fizikalnu medicinu rehabilitaciju i Centar za pripremu i distribuciju hrane. Osim toga, nedavno smo dobili opremu za Centar za neonatologiju, a ranije je renovirana i ambulanta pedijatrijske oftalmologije", rekla je Radulović između ostalog.

Bonus video: