DPS Pljevlja: Partije da ne grade rejtinge na temi zagađenja vazduha, problemi se ne rješavaju populizmom

"Cijenu struje populistički smanjuju za građane u januaru kad su se već svi snabdjeli nekvalitetnim ugljem. Pritom stalno zamajavaju građane obećavajući umanjenje koje se odnosi na aktivnu energiju, što ukupno čini oko 60 odsto visine računa", naglašavaju oni

4935 pregleda 11 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Iz opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Pljevlja pozvali su partijske subjekte da na temu zagađenja vazduha u tom gradu ne pokušavaju da grade svoje rejtinge, te apelovali na relevantne institucije da rade svoj posao.

"Ovih sumornih dana kad je naš grad zahvaćen maglom i kada se svi borimo sa teškom ekološkom situacijom, dodatno smo bombardovani besramnim populizmom, čiji je cilj da se na nesreći pokupe jeftini politički poeni", navodi se u njihovom saopštenju.

Iz te partije poručuju da bi ozbiljni ljudi trebalo na ozbiljne izazove da reaguju ozbiljnim potezima.

"Jeftini trikovi u vidu jednodnevnih autobuskih ekskurzija na čist vazduh, praćeni partijskom promocijom pojedinaca, predstavljaju potcjenjivanje zdravog razuma naših sugrađana. Zaista je bezobrazno i drsko da se koristi nevolja svih koji dišemo katastrofalan vazduh ovih dana u našem gradu, kako bi se partijski uhljebi instalirani na čelne pozicije u energetskom sektoru, samopromovisali", naglašavaju iz DPS-a Pljevlja.

Poručilli su i da je situacija suviše ozbiljna da bi na taj način Pljevljacima pokušavali da manipulišu.

Podsjetili su da je Opština Pljevlja u proteklom periodu uvela više mjera koje se odnose na smanjenja aerozagađenja u tom gradu.

"Kao prvo u potpunosti smo uradili svoj dio posla kada je u pitanju dio obaveza po pitanju toplifikacije grada. Takođe smo u prethodnom periodu ugasili veliki broj kotlarnica u gradu koje su kao energent koristile ugalj. Kroz subvenciju nabavke ekološki prihvatljivog goriva za individulana ložišta, preko hiljadu domaćinstava je sa uglja prešlo na pelet za zagrijavanje svojih domova. U kontinuitetu smo radili na postavljanju termofasada kako na stambenim zgradama tako i na individualnim porodičnim domovima", saopštili su iz pljevaljskog DPS-a.

Za sve gore navedeno, kao i još brojne druge manje projekate, kako kažu, postoje konkretni dokazi, te da je sve vidljivo i da zato nema potrebe za "bukom i galamom po društvenim mrežama".

"Sa druge strane današnji populisti, koji su okupirali energetski sektor, nijesu znali ni da završe započete projekte već su ih bespotrebno odlagali i obesmišljavali. Podsjetićemo da su bez potrebe odlagali priojekat toplifikacije grada. Takođe nijesu riješili otpadne vode sa Maljevca", piše u saopštenju.

Iz te partije smatraju da Rudnik uglja cijelu sezonu prodaje građanima nekvalitetan ugalj sa velikim sadržajem prašine i otpada.

"Cijenu struje populistički smanjuju za građane u januaru kad su se već svi snadbijeli nekvalitetnim ugljem. Pritom stalnio zamajavaju građane obećavajući umanjenje koje se odnosi na aktivnu energiju, što u ukupno čini oko 60 odsto visine računa", naglašavaju oni.

Oni su pozvali direktore u EPCG Nikolu Rovčanina i Milutina Đukanovića da usklade svoje poteza sa Akcionim planom za reagovanje u situacijama enormnih zagađenja i prilagode rad TE Pljevlja.

"Njima to očigledno ne pada na pamet, jer im je od zdravlja građana bitniji profit, pa se onda “iskupljuju” autobuskom turom do Žabljaka. Svjesni problema koji se tiču svih građana Pljevalja, DPS je bio i biće partner svima koji su dio rješenja ovog decenijskog problema u Pljevljima", piše u saopštenju.

Bonus video: