Kovačević: Opština Pljevlja uložila preko dva miliona eura za projekte zaštite životne sredine tokom prošle godine

„Ekološko pitanje u našem gradu je izrazito kompleksno i zahtijeva uključivanje ne samo jedne strane, već svih partnera ali i građana. Bavili smo se rješavanjem brojnih problema u svim sferama životne sredine – u segmentu kvaliteta voda, zemljišta i vazduha", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Opštine Pljevlja

15128 pregleda 5 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Tokom prošle godine Opština Pljevlja uložila je preko dva miliona eura u pojekte zaštite životne sredine, a rješavanje ekoloških problema bio je jedan od najvažnijih zadataka lokalne uprave tokom posljednje godine.

To se navodi u saopštenju Kabineta predsjednika te Opštine Rajka Kovačevića.

„Ekološko pitanje u našem gradu je izrazito kompleksno i zahtijeva uključivanje ne samo jedne strane, već svih partnera, ali i građana. Bavili smo se rješavanjem brojnih problema u svim sferama životne sredine – u segmentu kvaliteta voda, zemljišta i vazduha. Lokalna uprava je tokom 2022. godine uložila preko pola miliona eura za subvencionisanje mjera za povećanje energetske efikasnosti u stambenom sektoru (stambenim objektima individualnog i kolektivnog stanovanja) i smanjenje zagađenja vazduha. Subvencije su se odnosile na termoizolaciju spoljnjih zidova, krovova i potkrovlja, zamjena spoljnje stolarije/bravarije kao i zamjenu izvora toplote – nabavku i ugradnju kotlova i peći na pelet. S obzirom na veliku zainteresovanost građana, program će se nastaviti i tokom ove godine i Nacrtom budžeta za 2023. godinu planirana su ista sredstva za ove namjene“, navodi se u saopštenju.

Uporedo su, tvrde iz Kovačevićevog kabineta, sprovođene i mjere energetske efikasnosti na stambenim zgradama koje se griju iz Skerlićeve ulice u koje je tokom ove godine uloženo oko 150.000 eura, ali i objekte kolektivnog stanovanja koji nisu na sistemu grijanja iz Skerlićeve, u čiju energetsku efikasnost je uloženo oko 400.000 eura.

„Subvencionisana je nabavka peleta za više od hiljadu domaćinstava, vrijednosti oko 400.000 eura, a za osam godina koliko se sprovodi ova mjera lokalna uprava je uložila preko tri miliona eura. Kroz ove aktivnosti, odnosno kroz zamjenu ložišta na ugalj pećima na pelet do sada je eleminisano gotovo 20 MW snage peći na ugalj, što zamjenjuje snagu skoro tri kotlarnice u Skerlićevoj ulici. Rješavani su i dugogodišnji problemi vodosnabdijevanja Pljevalja. Ulagano je u više projekata iz oblasti vodosnabdijevanja sa ciljem poboljšavanja kvaliteta pitke vode. Kompletno smo rekonstruisali vodoizvorište Pliješ u vrijednosti milion eura. Izgradili smo Fabriku za preradu pitke vode Bogiševac, vrijednosti 400.000 eura i obezbijedili uslove za izgradnju postrojenja Breznica i za rekonstrukciju glavnog dovoda pitke vode iz izvorišta u Potpeću do grada. Radilo se i na zamjeni dotrajale vodovodne mreže kao i na eliminaciji nelegalnih priključaka sve sa ciljem smanjenja gubitaka na mreži, koji su smanjeni za oko 50 procenata. Rekonstruisano je preko 10 km primarne i sekundarne vodovodne mreže i preko 6 km kanalizacione“, stoji u saopštenju.

Podsjetili su i na „projekte koji su završeni u proteklih osam godina, a odnose se na poboljšanje ekološke slike Pljevalja“.

„To su projekti koji su se odnosili na saniranje crnih ekoloških tačaka i na teritoriji Pljevalja - radovi na sanaciji i deponije pepela i šljake Maljevac u vrijednosti od 20 miliona eura i na sanaciji i remedijaciji flotacijskog jalovišta rudnika olova i cinka u Gradcu u vrijednosti od osam miliona eura. Takođe, u domenu upravljanja otpadnim vodama pušteno je u pogon i završeno postrojenje za preradu otpadnih voda, u čiju je izgradnju tokom proteklih nekoliko godina uloženo oko šest miliona eura. Obezbijedili smo i donatorska sredstva za projektovanje atmosferske i fekalne kanalizacije u našem gradu i ušli u najuži izbor za dobijanje povoljnih kredita i grantova za izvođenje radova koji su decenijama odlagani, a čija je vrijednost sedam miliona eura. Riješeni su i višegodišnji problemi odvođenja otpadnih voda iz istočnog dijela naselja Dolovi II, dok su radovi na kanalizaciji u dijelu Radosavca i Židovića završeni. Opština Pljevlja je, takođe, u domenu svojih zakonskih ovlašćenja blagovremeno realizovala sve obaveze po pitanju projekta toplifikacije grada“, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Opštine Pljevlja Rajka Kovačevića.

Bonus video: