Kovač: Zakon o oduzimanju imovine bi se mogao naći u drugoj polovini januara pred poslanicima

"Razmišljamo da taj momenat, kada se kreće u postupak trajnog oduzimanja imovinske koristi pomjerimo unazad, da to ne bude nakon potvrđivanja optužnice od strane suda za djela iz oblasti SDT, nego da to bude momenat nakon donošenja naredbe o sprovođenju istrage”, pojašnjava ministar pravde

13431 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću bi se mogao naći pred poslanicima već u drugoj polovini januara na vanrednoj sjednici Skupštine, kazao je ministar pravde Marko Kovač.

Za kritike, koje su se odnosile na neinkluzivnost i nedostatak transparentnosti prilikom pripreme ovog zakonskog akta, za Televiziju Crne Gore kaže da su neutemeljene, jer je nacrt Zakona bio na javnoj raspravi i da je tekst nacrta objavljen na sajtu Vlade.

“Određene rezerve, koje uvijek postoje, kada su u pitanju ovako krupna i radikalna zakonska rješenja mogu ukazivati na određeni oprez EK, ali ono što jeste naš stav i što je stav svih koji su radili na ovom zakonskom rješenju, jeste da je ono u potpunosti usklađeno sa svim pravnim tekovinama i da nema razloga da Zakon već u drugoj polovini januara ne bude izglasan u Skupštini. Mi ćemo tražiti vanrednu sjednicu Skupštine, kako bi se ovo zakonsko rješenje našlo na dnevnom redu”, rekao je Kovač.

Na pitanje kome bi se, po ovom zakonu, oduzimala imovina, Kovač kaže da nakon potvrđivanja optužnice za djela iz oblasti rada SDT, nakon završene finansijske istrage, može se ići u postupak trajnog oduzimanja imovinske koristi.

“To su sva koruptivna krivična djela, djela iz oblasti organizovanog kriminala, djela koja su izvršili javni funkcioneri. Međutim, mi razmišljamo da taj momenat, kada se kreće u postupak trajnog oduzimanja imovinske koristi pomjerimo unazad, da to ne bude nakon potvrđivanja optužnice od strane suda za djela iz oblasti SDT, nego da to bude momenat nakon donošenja naredbe o sprovođenju istrage”, pojašnjava Kovač.

Navodi i da je potpuno nebitno ko će biti ministar kada Skupština bude odlučivala o tom aktu.

“Potpuno je nebitno ko će biti na mjestu ministra pravde. Ko god bio ministar pravde, mislim da će nastaviti istim putem djelovanja, shodno planu i programu rada ministarstva”, naveo je ministar pravde.

Nedavno je Ministarstvo pravde i od Venecijanske komisije tražilo mišljenje o nacrtu Zakona o Sudskom savjetu i sudijama. Na pitanje kakav je njihov stav o nacrtu toga zakona Kovač kaže:

“Naveli su da je Ministarstvo na pravom putu što se tiče akata, naravno, dali su neke sugestije, koje se tiču određenih stvari oko disciplinske odgovornosti, ali ono što je bitno jeste da je rad na ovom zakonu pred krajem i da će se vrlo brzo naći pred EK, kako bi oni dali konačno mišljenje i kako bi se i ovaj zakon našao vrlo brzo u Skupštini”, zaključio je Kovač.

Bonus video: