Abazović: Država spremna da razmisli da subvencionira prelazak na električno grijanje

Moramo da vidimo kako uz konkretne mjere do sljedeće grejne sezone da imamo bolju situaciju. Situacija je prilično složena“, rekao je Abazović.

16427 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović stigao je u Pljevlja sa ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Anom Novaković - Đurović i ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem.

Iz Kabineta premijera su juče najavili da će se posjeta obaviti povodom alarmantne situacije sa zagađenjem vazduha u tom gradu.

Najavljeni su i prečišćivači vazduha za Opštu bolnicu, koji su danas stigli u Pljevlja.

Dritan Abazović Pljevlja
foto: Goran Malidžan

Abazović je tim povodom kazao da je jedna vrsta pomoći zbog zagađenosti vazduha već počela da se realizuje kroz prečišćivače vazduha.

„Sigurno da to nije mjera koja će riješiti problem, ali nam je jako važno da bolnica, vrtići, škole, pa i domaćinstva dobiju od Vlade prećišivače vazduha. U tu akciju će se uključiti velika preduzeća kao što su Rudnik uglja, Elektroprivreda“, rekao je Abazović.

Abazović je kazao da će subvencionirati cijenu električne energije i dijeliti maske, dodajući da sve to nije rješenje problema za Pljevlja.

„Do sljedeće grejne sezone mora da se nađe trajnije rješenje. To rješenje leži u nekoliko stvari, ali mislim da bi zajednička radna grupa trebala sve da precizira, kako bi Vlada mogla donijeti odluke koje idu u tom pravcu“, istakao je Abazović.

On je najavio da će na sljedećoj sjednici Vlade biti donešena odluka da se toplifikacija Pljevalja proglasi javnim interesom, kako bi radovi mogli da krenu nesmetano i bez prepreka.

Abazović je naveo da je država spremna da razmisli da subvencionira prelazak na električno grijanje.

foto: Vlada Crne Gore

„Moramo da podržimo Pljevlja, istina je da Pljevlja nijesu jedini grad koji je zagađen u Crnoj Gori, moramo da vidimo kako uz konkretne mjere do sljedeće grejne sezone da imamo bolju situaciju. Situacija je prilično složena“, rekao je Abazović.

On je poručio da, bez obzira što problem nije nastao juče, neće zatvarati oči i ostavljati građane Pljevalja.

„Spremni smo da pomognemo da se problem riješi u mjeri mogućeg. Moj je apel svima da budu partneri u ovome, da shvate da ne mogu više da imaju grijanje na ugalj, to uništava životnu sredinu i zdravlje“, dodao je Abazović.

Upitan kako komentariše to što donijete mjere neki smatraju populističkim, Abazović je kazao da su sve radili u korist građana.

„Građane nećemo ostaviti na cjedilu, ako neko ima bolju ideju neka predloži. Populizam je do sad bio, niko se nije osvrtao na Pljevlja, to sa ovom Vladom nije slučaj“, rekao je Abazović.

Abazović je kazao da jedan prečišćivač košta blizu 100 eura i da će ići prema ustanovama, ali i lokalnom stanovništu.

foto: Vlada Crne Gore

On je naveo da će slična mjera biti i za Bijelo Polje i Berane.

„To su tri grada koja će trenutno biti obuhvaćena, s tim što Pljevlja imaju primat“, dodao je Abazović.

On je rekao da je došao da pomogne građanima Pljevalja i da je ko želi da učestvuje u pomoći dobrodošao.

„Da je bilo sreće i pameti, od prethodne lokalne i državne uprave, mi danas ne bi pričali o ovom problemu“, ocijenio je Abazović.

Bonus video: