NVO Legalis: Kovačević danas pokazao koliko mu je stalo do građana Pljevalja

"Lokana samouprava iako je bila upoznata sa pozivim Eko fonda nije kandidovala za finansiranje nijedan projekat od važnosti iz oblasti zaštite životne sredine, klimatskih promjena i unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora za 2023. godinu"

7129 pregleda 3 komentar(a)
Kovačević (arhiva), Foto: DPS
Kovačević (arhiva), Foto: DPS

Nevladina organizacija Legalis pozvala je predsjednika opštine Pljevlja Rajka Kovačevića da se suzdrži od bilo kakvih saopštenja jer je današnjim nedolaskom na sastanak na kojem se razgovaralo o problemima zagađenja vazduha u Pljevljima "pokazao koliko mu je stalo do građana Pljevlja" i koji su ovih dana izloženi štetnim PM10 i PM 2.5 česticama.

"Pozivamo Vladu Crne Gore da sa budućom lokalnom samoupravom u Pljevljima krene u realizaciju rješavanja ekoloških problema u našoj opštini. Pozdravljamo odluke Vlade Crne Gore koje se odnose na subvenciju električne energije, proglašenjem toplifikacije Pljevalja projektom od javnog interesa kako bi se obržala njegova realizacija. Pohvalno je i to što će Pljevlja u narednom periodu dobiti ekološkog inspektora i što će biti otvoreno sjedište Agencije za zaštitu životne sredine u Pljevljima. NVO Legalis je uranijem saopšenjima pozivala Vladu da što hitnije imenuje ekološkog inspektora i otvori sjedište Agencije za zaštitu životne sredine kako bi se što brže i adekvatnije djelovalo u slučajevima izbijanja ekoloških incidenata”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je na današnjem sastanku koji je održan u Pljevljima a kojem su prisustvovali predstavnici Vlade, energetskih kompanija, predstavnici Eko fonda, Agencije za zaštitu životne sredine i predstavnici civilnog sektora predložena su kratkoročna i dugoročna rješenja za prevazilaženje problema zagađivanja vazduha u Pljevljima.

"Porazno je to što predstavnici lokalne samouprave u Pljevljima nijesu prisustvovali sastanku i na taj način pokazali nezainteresovanost za rješavanje zagađenja vazduha u Pljevljima. U Pljevljima se tokom predhodnih godina vrlo malo ulagalo u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine. Lokana samouprava iako je bila upoznata sa pozivim Eko fonda nije kandidovala za finansiranje nijedan projekat od važnosti iz oblasti zaštite životne sredine, klimatskih promjena i unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora za 2023. godinu, niti učestvovala na javnom konkursu koji je taj fond raspisao za sanaciju neuređenih odlagališta otpada, takozvanih divljih deponija. Ovo pokazuje koliko je sadašnja lokalna samouprava radila u korist građana u cilju očuvanja životne sredine", navodi se u saopštenju NVO Legalis.

Bonus video: