Mandić: Božić nas uči strpljenju, zajedništvu i da uvijek postoji nada

Predsjednik NSD je rekao da niko nema pravo da "zabrani srpskom patrijarhu da boravi u svom domu u Pećkoj patrijaršiji, a vidimo da se i takva nasilja dešavaju u našem vremenu"

2414 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je da nas dragocjenosti Božića uče strpljenju, zajedništvu, slozi i da nada uvijek postoji, čak i u najtežim okolnostima.

On je čestitao Badnji dan i Božić patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, episkopu mileševskom Atanasiju i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve uz želju da rođenje Bogomladenca Hristosa dočekaju u miru, zdravlju i blagostanju.

"Nema dana u burnoj istoriji naše civilizacije značajnijeg od dolaska Spasitelja koji je napravio prekretnicu u srcima i životima ljudi. Dragocjenosti Božića nas uče strpljenju, zajedništvu, slozi i da nada uvijek postoji, čak i u najtežim okolnostima. Gospod nam je na djelu pokazao kako zemaljska sila nikada ne može nadjačati nebesku i da haos ne pobjeđuje Božju mudrost", navodi Mandić u čestitki.

On je kazao da živimo u vremenima kada su pravoslavci na mnogim iskušenjima.

"Pravoslavni hrišćani trpe velike izazove i prinuđeni su da se stalno bore za vlastiti opstanak. Ponegdje to čine kao što su radile prve hrišćanske zajednice u katakombama, ukoliko žele sačuvati istinsku vjeru koju su naslijedili od svojih predaka. Srpski narod na Kosovu i Metohiji proslavlja božićne praznike u uslovima terora i nepoštovanja osnovnih prava na život i postojanje", ističe Mandić.

Predsjednik NSD je rekao da niko nema pravo da "zabrani srpskom patrijarhu da boravi u svom domu u Pećkoj patrijaršiji, a vidimo da se i takva nasilja dešavaju u našem vremenu".

"Molimo se da razum preovlada kod onih koji misle da će varvaskim napadima na srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu zaustaviti Hristovu riječ i misiju dobrote i prosvećenja na ovim prostorima. U takvom naumu niko nije uspio u prošlosti, pa sigurno neće uspjeti ni u budućnosti", poručuje on.

Mandić zaključuje da tolerancija i suživot nemaju cijenu i da je upravo Božić pravi podsjetnik na takve istinske vrijednosti.

Bonus video: