Danilović čestitao božićne praznike

"Naš zadatak je da čuvamo svoju kuću ali i da dijelimo svoj dom. Vjerujemo da današnja generacija stanovnika Crne Gore može izgraditi bolju i pravedniju zajednicu, društvo koje će pokazati svoje čovječnije i pravednije lice"

4715 pregleda 6 komentar(a)
Danilović, Foto: Luka Zeković
Danilović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Ujedinjene Crne Gor Goran Danilović čestitao je vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti božićne praznike.

"Ujedinjena Crna Gora upućuje najiskrenije čestitke Patrijarhu srpskom, njegovoj Svetosti Porfiriju, mitropolitu Crnogorsko-primorskom Joanikiju, svim episkopima, monaštvu i sveštenstvu naše Crkve. Sjutrašnji praznik je dan velike nade, ljubavi, međusobnog razumijevanja i praštanja. Evropska civilizacija počiva na temeljima Hristove vjere, na novoj etici žrtve za drugoga i bezinteresne ljubavi prema čovjeku. Toj civilizaciji pripada i naša Crna Gora, a najvrednija iskustva i izazovi iz njegon trajanja satkani su od najljepših primjera razumijevanja i poštovanja za drugoga i ljubomornog čuvanja svoje žive i sudbonosne običajnosti", naveo je Danilović.

Dodaje da se svake nove godine "daje i nova prilika da počnemo iznova, da ne zabiravimo temeljne vrijednosti našeg zajedništva i odolimo iskušenju posvađanosti, mržnje i straha".

"Ta istorijska iskušenja su oduvijek tu i oduvijek stoje nasuprot onoga zahtjevnijeg - posvećenosti sebi i drugima bez obzira da li smo u istoj ili u različitim vjerama. Naš zadatak je da čuvamo svoju kuću ali i da dijelimo svoj dom. Vjerujemo da današnja generacija stanovnika Crne Gore može izgraditi bolju i pravedniju zajednicu, društvo koje će pokazati svoje čovječnije i pravednije lice. Dani Hristovog rođenja pripadaju svima koji iskreno vjeruju ali i svakome ko traži svoj put i pronalazi ga u bespoštednoj ljubavi za bližnje i razumijevanju za one koji su drugačiji. Hristos se rodi - Vaistinu se rodi", naveo je Danilović

Bonus video: